Zbyt słodka przyszła mama

Jeśli jesteś w ciąży i zauważasz, że często jesteś zmęczona, masz większe pragnienie, co chwila biegasz do toalety, to koniecznie powiedz o tym lekarzowi. Takie objawy mogą świadczyć o cukrzycy, na którą cierpi 3% przyszłych mam. Dla wielu ciężarnych zdiagnozowanie cukrzycy jest wielkim zaskoczeniem. Przede wszystkim nie spodziewają się jej w tak młodym wieku, a ponadto, jeśli się badały przed ciążą i nie miały cukrzycy, to skąd ona się nagle wzięła?

Groźne konsekwencje

Kobiety chorują na cukrzycę ciążową, ponieważ od momentu zapłodnienia i w miarę rozwoju płodu radykalnie zmienia się cały metabolizm organizmu matki i jego gospodarka hormonalna. Ta choroba, jeśli się jej nie leczy, może spowodować bardzo niedobre konsekwencje dla przebiegu samej ciąży i dla dziecka. Może to być wytworzenie nadmiernej ilości płynu owodniowego, pojawić się nadciśnienie tętnicze, a także niedojrzałość płodu. W efekcie, choć ciąża trwała tyle, ile powinna i dzieci są urodzone w terminie, wykazują cechy wcześniactwa. Często cierpią na zaburzenia metabolizmu i wiele z nich ma kłopoty z oddychaniem. Gdy mama się nie leczy, jej dziecku grozi makrosomia, czyli to, że będzie stosunkowo duże i ciężkie, wymagające cesarskiego cięcia. Bywa także dużo gorzej - hiperglikemia mamy może doprowadzić do kwasicy u płodu, a nawet jego obumarcia.


Co po ciąży?

Kobiety, które chorowały na cukrzycę ciążową w pierwszej ciąży, martwią się, że w kolejnej znów będą chore. Najczęściej, niestety, tak się zdarza. Ale gdy pozostaną pod kontrolą lekarza, zachowają zdrową dietę i będą prowadziły aktywny tryb życia, nie będzie to wielkim problemem. Po sześciu tygodniach po porodzie ich zdrowie wróci do normy. Jednak cukrzyca ciążowa jest poważnym sygnałem dla kobiety, że jej organizm ma predyspozycje do tej choroby. Na szczęście tylko u co drugiej kobiety, chorej w ciąży na cukrzycę, po 10–20 latach rozwija się „zwykła” choroba, zazwyczaj typu 2. Dlatego dbająca o siebie mama po porodzie zmienia styl życia: więcej się rusza i zdrowiej je, aby długo mogła opiekować się swoim dzieckiem.


Leczenie

Gdy kobieta jest w ciąży to zwykle w czasie pierwszej wizyty u ginekologa otrzymuje zlecenie na szereg badań, między innymi na oznaczenie stężenia glukozy we krwi. Jeśli stężenie glukozy przekracza 125 mg/dl to jest to cukrzyca i należy zacząć ją leczyć.

Wiadomo, że ciężarna nie powinna brać żadnych leków, które nie są absolutnie konieczne. W przypadku cukrzycy najczęściej wystarczy stosowanie odpowiedniej diety. Zalecenia są jasne: trzeba jeść często 6, a nawet 8 posiłków w ciągu dnia, za to w malutkich porcjach. Najlepiej, aby na talerzu znalazły się: nabiał, ryby, mięso, warzywa. Wskazane są: razowe pieczywo, kasze gryczana i jaglana, oraz mniej słodkie owoce: porzeczki i jabłka, (należy unikać arbuzów, gruszek i winogron). Trzeba ograniczyć: cukier i proste węglowodany, białą mąkę i jasne pieczywo. Do picia zamiast słodkich napojów i soków należy wybierać wodę. Taka dieta najczęściej pomaga.

Autor: Iwonna Widzyńska - Gołacka

Komentarze