Zapalenie dziąseł

Zapalenie dziąseł jest procesem zakaźnym lub zapalnym tkanki okołozębnej. Nieleczone, może doprowadzić do utraty zębów.

Przyczyna

Główną przyczyną jest nieodpowiednia higiena jamy ustnej. Pozostawione wzdłuż dziąsła resztki jedzenia powodują pojawienie się bakterii. W wyniku ich aktywności dochodzi do powstania płytki nazębnej, która, nagromadzona na powierzchni zębów, ulega mineralizacji i zamienia się w kamień nazębny. Powstały osad i kamień podrażniają dziąsła. Istnieje wiele czynników sprzyjających powstaniu ostrego zapalenia dziąseł. Picie alkoholu, palenie papierosów, niektóre leki czy zmiany hormonalne w czasie ciąży, niedożywienie, a nawet alergia. Choroby, którym sprzyja zapalenie dziąseł to cukrzyca, białaczka, anemia i AIDS. U osób starszych zapalenie dziąseł może również powstać w wyniku źle dobranej protezy.


Rozpznanie

Pierwszym objawem jest zazwyczaj krwawienie dziąseł. W przypadku ostrego zapalenia, dziąsło staje się czerwone, bolesne i wrażliwe na dotyk. Jest napuchnięte i miękkie, a gryzienie pokarmu staje się utrudnione. Może temu towarzyszyć pojawienie się ropy i nieprzyjemnego zapachu z ust. W wyniku ostrego zapalenia dziąseł zęby mogą się chwiać i wypadać. Po zamknięciu ust może występować uczucie różnej długości zębów.


Leczenie

Podstawą leczenia są zabiegi higieniczne wykonywane przez lekarza stomatologa i chorego. W leczeniu zapalenia dziąseł pomóc może delikatne nacieranie chorych miejsc olejkiem eterycznym z balsamowca mirry, goździków, drzewa herbacianego czy szałwii lekarskiej. Można również płukać usta nalewką zmieszaną z wyciągiem z tarczownicy islandzkiej, chinowca soczysto czerwonego, balsamowca mirry i nagietka lekarskiego (łyżeczka do herbaty na szklankę wody).


Zapobieganie

Zapaleniu dziąseł można zapobiegać poprzez odpowiednią higienę jamy ustnej (należy myć zęby min. 2-3 razy dziennie po 3-5 minut), a także… zdrowe odżywianie.

Bardzo ważne jest dostarczenie odpowiednich składników odżywczych do kości szczęki oraz żuchwy i zębów. Należy zrezygnować ze słodzonych napojów gazowanych (wypłukują wapń z kości), spożywać mniej węglowodanów (to doskonała pożywka dla bakterii wywołujących zapalenie dziąseł) i stosować witaminę C, która wzmacnia osłabione dziąsła i uodparnia ich brzegi na penetrację przez bakterie.

Autor: Oprac.AŁ

Komentarze