Wyszczotkuj bakterie!

Lekarze nie mają wątpliwości – istnieje związek między chorobami dziąseł i cukrzycą, dlatego chorzy muszą wyjątkowo starannie dbać o higienę jamy ustnej.

Po każdym spożytym posiłku, po każdym wypitym napoju w jamie ustnej pozostają resztki pożywienia. Osadzają się one nie tylko na zębach, ale także przy odkrytych szyjkach zębowych, na dziąsłach i języku. To doskonała pożywka dla bakterii.


Mniejsza odporność

W przypadku cukrzyków bakterie te stanowią większy problem niż u osób zdrowych. Dzieje się tak dlatego, że diabetycy mają zmniejszoną naturalną odporność organizmu, a to sprzyja rozwojowi stanów zapalnych. Także w jamie ustnej. Z tego powodu jej właściwa higiena jest u cukrzyków wyjątkowo ważna i nie może ograniczać się do szybkiego szczotkowania zębów dwa razy na dobę.


Zęby, dziąsła, gardło

Osoba z cukrzycą musi poświęcić higienie jamy ustnej nieco więcej czasu. Powinna sięgnąć po dobrą pastę do zębów i – w przypadku krwawiących dziąseł – po miękką szczoteczkę. Myć starannie wszystkie powierzchnie zębów, pamiętając o obnażonych szyjkach, by nie odkładała się na nich płytka nazębna. Konieczne jest także oczyszczanie języka i dziąseł. W drogeriach i aptekach kupić można specjalne szczoteczki ułatwiające higienę tych elementów jamy ustnej. Czyszcząc język i dziąsła usuwa się z nich złogi, na które składa się złuszczony naskórek, w który wnikają resztki pokarmu, tym samym ogranicza się miejsca, w których bakterie mogą się zagnieździć.

Diabetyk ostrożnie, ale systematycznie powinien też używać nici dentystycznej, by doczyścić po szczotkowaniu przerwy między zębami. A po tych wszystkich zabiegach powinien przepłukać usta naparem z ziół, na przykład szałwii, która ma działanie lekko ściągające i dezynfekujące lub gotowym preparatem z apteki. Dobrze jest też przepłukać gardło.

Takie zabiegi cukrzyk musi powtarzać po każdym posiłku. Podobnie powinien się zachować w przypadku, gdy ma protezę – jej wyjęcie i dokładne oczyszczenie po każdym posiłku jest niezbędne. Przez noc proteza musi być przechowywana w roztworze płynu dezynfekującego.


Kieszonki i drożdżyca

W przypadku wystąpienia chorób przyzębia cukrzyk nie powinien zwlekać, tylko zasięgnąć porady stomatologa, choć i bez tego kontrolować zęby powinien co pół roku, oczywiście informując lekarza o cukrzycy. Choroby przyzębia są dla diabetyka problemem, ponieważ każdy stan zapalny destabilizuje cukrzycę, także ten w obrębie jamy ustnej. Sprzyja też tworzeniu się tzw. kieszonek, w których gromadzą się baterie i paradontozie, która prowadzi do utraty zębów.

Niższa odporność u cukrzyków sprzyjać też może innym problemom jamy ustnej – drożdżycy wywołanej przez grzyby i suchości, która może z kolei być przyczyną bolesności dziąseł, owrzodzeń i dalszych zakażeń.


I na odwrót?

Ostatnio naukowcy doszli też do wniosku, że może istnieć wprost przeciwny związek między cukrzycą a chorobami dziąseł. Badają, czy i ewentualnie w jaki sposób przewlekłe choroby dziąseł mogą stanowić czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy, nawet u osób, u których nie występują brane do tej pory czynniki ryzyka. Sądzą, że poprzez chore dziąsła bakterie mogą wnikać do krwiobiegu i mieć niszczący wpływ na organizm, na przykład w trzustce uszkadzać komórki odpowiedzialne z wytwarzanie insuliny, czyli hormonu regulującego poziom cukru we krwi.

Autor: Małgorzata Januchowska

Komentarze