Uważaj na chiński czosnek

Chiński czosnek może być genetycznie modyfikowany lub pryskany szkodliwymi chemikaliami. Pleśnieje i prawdopodobnie nie zabija chorobotwórczych drobnoustrojów.

Co charakterystyczne, chiński czosnek nie kiełkuje, nie można go rozmnożyć, a czosnkowy zapach jest ledwo wyczuwalny. Jak odróżnić dobry czosnek od złego?

Zalety czosnku znali starożytni Hebrajczycy, Rzymianie i Grecy. Ci ostatni nazwali go „cuchnącą różą”, co nie zniechęcało ich do spożywania czosnku w wielkich ilościach. Starożytni uważali, że czosnek wzmacnia siły, zabezpiecza przed chorobami i... leczy niemoc płciową u mężczyzn.

Substancje antybiotyczne zawarte w czosnku odkażają drogi oddechowe, moczowe, płuca, jamę ustną, a oprócz tego hamują rozwój grzybów i dobrze radzą sobie z leczeniem pleśniawek i drożdżaków. Przed ich działaniem nie potrafią obronić się pasożyty układu pokarmowego, a w szczególności owsiki. Z dobrym skutkiem można go stosować przy biegunkach, wzdęciach i nieżytach żołądka. Naturalny antybiotyk zawarty w roślinie nadaje się także do stosowania zewnętrznego podczas leczenia trudno gojących się ran, grzybic skóry i oparzeń.

Chiński czosnek jest piękny, dorodny i bez skaz, polski bywa mały, niepozorny. Czosnek z Chin prawdopodobnie jest genetycznie modyfikowany lub pryskany szkodliwymi chemikaliami, szybko pleśnieje. Jest to dziwne, gdyż czosnek normalnie usycha...

Autor: Świat Zdrowia

Komentarze