Uwaga listeria w kaszance

W polskiej kaszance sprzedawanej w Doncaster wykryto listerię - bakterię lodówkową.

Chodzi o kaszankę firmy „Sokołów” sprzedawaną w Doncaster (płd. Yorkshire). Skażenie wykryto w miejscowości Bolsover (Derbyshire) w czasie rutynowej inspekcji jednego ze sklepów. Poziom drobnoustrojów w produktach 600 razy przewyższał prawnie dopuszczalny limit. Do tej pory nie odnotowano przypadku zatrucia skażoną kaszanką.

Listeria zwana bakterią lodówkową, rozwija się w temperaturze panującej w lodówce, ponieważ upodobała sobie mleko, sery lody, surowe warzywa, drób, ryby i produkty mięsne przechowywane w lodówce. Gnieździ się też w jelitach ludzi i zwierząt na ogół nie przysparzając kłopotów. Zaczyna zagrażać zdrowiu, gdy znajdzie pożywkę i zaczyna się intensywnie rozmnażać w pokarmach.

Autor: Świat Zdrowia, PAP

Komentarze