Sylwestrowe przekąski

Taniec, zabawa do białego rana, szampański humor – z tym kojarzą się nam sylwestrowe prywatki. Gdy przypadnie nam rola gospodarza zabawy, nie załamujmy rąk. Podpowiemy, jak ugościć wszystkich zacnie bez harowania w kuchni.

Włosi i Hiszpanie są mistrzami przekąsek. Sycą, a nie obciążają brzucha, więc tańczyć można do rana, przegryzając jedynie małe co nieco. I właśnie stół zastawiony drobiazgami, które nie wymagają zbyt wiele pracy, jest idealny dla pani domu, która chce się bawić z gośćmi, a nie tkwić gdzieś między piekarnikiem a lodówką.


Zakupy podstawowe

Pierwsza sprawa to dobrze przemyślane zakupy. Oprócz składników, które będą nam potrzebne do wyczarowania przepysznych dań, na pewno trzeba się zaopatrzyć w: kilka rodzajów serów pleśniowych i typu brie – można ułożyć je na desce dodać kiść winogron i garść łuskanych orzechów, by stworzyć świetną przekąskę. Potrzebny też będzie zapas pieczywa, ale nie żytniego. Kupujemy bagietki, mogą być na przykład takie, które potem włożymy do piekarnika, podpieczemy i podamy na ciepło do ziołowej oliwy lub sosów na bazie jogurtu. Zamiast francuskiego wynalazku, czyli bagietki, można skusić się na chleb włoski, czyli ciabattę. Także do podawania na ciepło. Sery, oliwa i pieczywo to baza naszego stołu z przekąskami.


Kanapeczki

Na przyjęcia najlepiej sprawdzają się te w wersji mini, czyli tartinki. Wyglądają elegancko, a pracy nie wymagają zbyt wiele, tym bardziej jeśli wykonywane są taśmowo z wcześniej przygotowanych produktów. Najlepsza bazą jest cienko pokrojona ciabatta lub bagietka. Dla tych, którzy lubią się z jedzeniem pobawić, proponuję wykrawanie kółek z kromek białego chleba – to baza tartinki. Na kromeczki nakładamy różnego rodzaju pasty: z makreli, ze szprotek, z pasty rybnej zmieszanej z majonezem, może też być twarogowa z potartym ogórkiem czy jajeczna. Wierzch przystrajamy płatami wędzonego łososia, ziołami, oliwkami czy kaparami. Do kanapeczek można też użyć pasztetu czy też (jeśli nie chcemy oszczędzać) jajka i ziarenek kawioru. Wszystko wygląda na stole efektownie i jest smaczne.


Sosy

Podstawą karnawałowej uczty są sosy. Ze śmietany, jogurtu, oliwy, majonezu czy pomidorów. Można w nich maczać warzywa podgotowane na parze, kawałki zimnych mięs, pulpeciki czy nachos. Niewiele pracy trzeba, by stworzyć te cuda. Do jogurtu wystarczy dodać trochę czosnku, potarty ogórek, odrobinę soku z cytryny i koperek – by otrzymać tzatziki. Musztarda z czosnkiem wymieszana w proporcji 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka musztardy zalana olejem i rozmieszana do konsystencji emulsji będzie pysznym dodatkiem do mięs. Oliwa z dodatkiem czosnku i ziół razem z ciabattą to świetna przekąska.


Surówki i sałatki

Najlepszym sposobem na zawsze świeżą sałatkę podczas imprezy jest przygotowanie wszystkich składników wcześniej i podanie ich na stół w oddzielnych naczyniach. Każdy gość nakłada sobie na talerz, co chce i w jakich tylko sobie wymarzy proporcjach, polewa sosem i już. Podstawą większości sałatek są: różne rodzaje sałaty lub kapusty (cienko krojonej), plasterki czerwonej cebuli, oliwki, pokrojony w kostkę ser feta (można go wcześniej zalać oliwą z czosnkiem i papryką), pomidorki koktajlowe, siekane orzechy, ogórek.


Danie baza

Każda gospodyni zna swoich gości. Wie, czy lekki bufet przekąsek im wystarczy, czy też będą wołali o coś ciepłego. Na takie ewentualności najlepsze jest szybkie danie bez stania przy kuchni. W kuchni włoskiej są to makarony i… pesto. Spaghetti wystarczy ugotować al dente, wrzucić do misy, polać sosem pesto – zielonym lub czerwonym, zetrzeć na danie odrobinę twardego włoskiego sera i gotowe. Jeszcze mniej zabiegów wymaga makaron z oliwą, byleby była ona wcześniej zaprawiona czosnkiem, bazylią, solą i papryką.

Jednym słowem, drogie gospodynie, bawmy się razem z gośćmi, a nie pracujmy dla gości.



Pomidory z mozzarellą

Składniki:
125 g sera mozzarella mini (kuleczki) – jedno opakowanie na dwie osoby,
pomidorki koktajlowe – tyle samo pomidorków co kuleczek mozzarelli, bazylia – świeże listki, oliwa z oliwek, sól, papryka ostra, czosnek

Zalewa: Oliwę mieszamy z solą, papryką, pokrojonym drobno czosnkiem i bazylią. Odstawiamy na godzinę.

Wykonanie: Dzień przed imprezą zalewamy oliwą kuleczki mozzarelli. Powinna przejść smakiem ziół. W dniu imprezy do małych szklaneczek lub miseczek nakładamy tyle samo kulek sera co pomidorków koktajlowych i podajemy z grzankami. Uwaga! Można to danie podać w wersji maksi na ciepło. Plastry pomidorów przekładamy plastrami mozzarelli (z dużej kuli). Polewamy oliwą z dodatkami i pieczemy w temperaturze ok. 150 st. C.


Leniwy pasztet

Składniki: 0,5 kg oczyszczonych wątróbek z kurczaka, 1 łyżka oliwy, 1 średnia cebula posiekana w drobną kostkę, 1 ząbek czosnku (posiekany), 4 fileciki anchois (jeśli ich nie ma – sos rybny), 2 łyżki kaparów, szklanka bulionu (może być z kostki).

Wykonanie: Na oliwie podsmażamy na szklisto cebulę z czosnkiem. Dodajemy wątróbkę i podsmażamy tak, by się nie przyrumieniła. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu, aż wątróbka zmięknie, a płyn prawie całkiem odparuje. Wyciągamy podroby i rozgniatamy widelcem na w miarę jednolitą masę. W tym czasie do sosu na patelni dodajemy posiekane anchois i kapary – podgrzewamy. Wątróbkę przekładamy znowu na patelnię, podgrzewamy i doprawiamy pieprzem. Można dodać natkę pietruszki.


Oliwa na zdrowie

Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek (kupujemy naprawdę dobrą), 10 listków bazylii (według smaku), jedna mała papryczka chilli, drobno pokrojona (bez nasion), 3 ząbki czosnku – pokrojonego w płatki.

Wykonanie: Do oliwy wrzucamy wszystkie przygotowane dodatki i odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Oliwę aromatyczną można stworzyć samemu według własnych upodobań. Pominąć czosnek (nie każdy lubi), zamiast bazylii dać estragon, a zamiast chilli – pieprz cytrynowy.


Sałatka koktajlowa

Składniki (baza): opakowanie makaronu (kokardki, świderki, małe rurki), oliwa smakowa z oliwek, garść suszonych pomidorów, garść świeżych listków bazylii

Dodatki do wyboru: oliwki czarne, kurczak grillowany krojony, tuńczyk z puszki, łosoś wędzony, szynka długodojrzewająca.

Wykonanie: makaron gotujemy al dente. Robimy sos: do oliwy z przyprawami (może być ta, którą wykorzystamy do mozzarelli) dorzucamy sporą garść drobno pokrojonych pomidorów suszonych i porwane listki bazylii. Makaron mieszamy z jednym z dodatków – polecam pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską lub grillowaną pierś z kurczaka i oliwki. Potem dodajemy sos z pomidorami. Teraz można dosolić do smaku. Sałatkę można podawać z samym sosem oliwkowo-pomidorowym.

Autor: Maria Ziemiańska

Komentarze