Superfood 2018. Pandan to nowe awokado

Nasiona chia, spirulina, komosa ryżowa, jagody goji czy matcha odchodzą w tym roku do lamusa. Na liście superfoods 2018 króluje pandan.

Pandan to azjatycka roślina o bardzo intensywnym zielonym kolorze. Inaczej pochutnik lub pandanus. Pochodzi z Azji południowo - wschodniej oraz Oceanii. Znajduje przede wszystkim zastosowanie w kuchni, kosmetyce czy lecznictwie. Pod pojęciem pandan kryje się około 700 gatunków drzew i krzewów.

Mnóstwo zdrowego chlorofilu

Najbardziej znanym i powszechnie używanym jest pandan wonny. Ma w sobie całą masę chlorofilu. Dzięki temu spowalnia procesy starzenia, chroni przed rozwijaniem komórek nowotworowych, wspomaga procesy krwiotwórcze, jest bardzo pomocny przy leczeniu tarczycy, oczyszcza jelita i wątrobę, łagodzi stany zapalne – lista dobroczynnych właściwości jest bardzo długa. Może wspomagać produkcję krwi, regulować poziom cukru we krwi i zwiększać apetyt.


Czytaj także:

Blue Majik – algi morskie i superfood z wioski Smerfów


Naturalny antybiotyk. Zwalcza infekcje, wzmacnia odporność


Polska superżywność z łąk i lasów


Z liści pandanu możemy również zrobić napar, który uśmierza stany zapalne i obniża gorączkę. Kobiety z Azji używają pandanu tuż po porodzie bo działa wzmacniająca, stawia na nogi i łagodzi ból. To też afrodyzjak, ale może być też używany jako środek łagodzący na oparzenia słoneczne czy chociażby środek wyciszający, łagodzący stres.

Zielono mi

W kuchni wykorzystujemy liście i owoce pandanu. Mają orzechowy aromat i waniliowy posmak. Nigella Lawson nazwała go "nowym awokado". W liście zawija się mięso, ryby, owoce morza, ryż. Do deserów dodaje się natomiast pastę pandanową. W Azji stosuje się ją tak powszechnie, jak u nas wanilię. Wzbogaca się nią smak naleśników, lodów, gofrów, a przed wszystkim ciast.

Świeże liście pandanu można kupić w sklepach z żywnością azjatycką.

Autor:

Komentarze