Stoliczku nakryj się

Zbliżają się święta, których organizacja w tym roku przypadła Tobie? Na kolację przyjdzie szef męża? Jak przygotować stół, by był nie tylko elegancki, ale zgodny z zasadami savoir vivre’u?

Odpowiednie przygotowanie

Zanim na stole znajdą się talerze, sztućce i kieliszki, należy dobrać odpowiedni rozmiar obrusa. Odpowiedni to taki, który będzie zwisał z każdej strony po 25 cm, w przypadku stołu prostokątnego lub kwadratowego oraz 30 cm w przypadku stołu okrągłego. Jeśli na stole mają stać kwiaty, to koniecznie żywe i takie, które nie zasłonią twarzy gości – czyli niezbyt wysokie. Można też ustawić świece – białe lub kolorowe, w zależności od przystrojenia całości. Nie powinny być zapachowe, gdyż trudno trafić w gusta gości, które mogą być różne.


Talerze

Przestrzeń przy stole, przypadająca na jednego gościa powinna pozwalać na swobodę ruchów i wynosić 60 cm przy stole prostokątnym, przy owalnym czy okrągłym, może być trochę mniejsza. W centralnym punkcie, ok. 1 cm od krawędzi stołu, stawia się duży płytki talerz. Na nim należy położyć talerz głęboki (bulionówkę) lub talerz mały, w zależności od tego, co będzie podawane.


Sztućce

Sztućce, z których gość będzie korzystał w pierwszej kolejności, kładzie się najdalej od talerza, a te, po które sięgnie na końcu, najbliżej. Wyjątek stanowią sztućce do deseru, które kładziemy u góry, za talerzem. Miejsce noży i łyżek jest po stronie prawej, widelca zaś po lewej. Wyjątki: jeśli podajemy widelec do przystawek, które nie wymagają użycia noża, kładziemy go po stronie prawej. Po lewej stronie należy położyć łyżkę do spaghetti.

Łyżeczka położona u góry, powinna być skierowana trzonkiem do prawej strony. Jeśli leży tam również widelczyk, powinien być skierowany odwrotnie.


Serwetki

Również serwetka ma przy stole swoje zasady. Jeśli jest płócienna, może leżeć na talerzu, zwinięta w rulonik i spięta lub stać na nim. Jeśli ma się znaleźć obok talerza, to koniecznie po lewej stronie nakrycia. U góry po lewej stronie nakrycia może znaleźć się również talerzyk na grzanki lub pieczywo.


Kieliszki

Kieliszki powinny znajdować się do góry po lewej stronie nakrycia, ułożone według kolejności serwowanego alkoholu – pierwszy używany od zewnętrznej strony. Będzie to kieliszek do szampana. Następnie do wina białego, które można podać do przystawek, makaronów i ryb. Kolejny będzie służył do wina czerwonego, które podaje się do ciemnych mięs. Jako ostatni będzie kieliszek lub szklanka do wody.

Gdy zastawa już gotowa, pozostaje przygotowanie potraw i…smacznego!

Autor: Oprac.AŁ
dom

Komentarze