Sprzątanie na słono

Sól jest najstarszą i najpopularniejszą przyprawą. Nie każdy jednak wie, że można jej używać również do sprzątania. Doskonale nadaje się do mycia, szorowania i polerowania. Weź solniczkę i do… pracy!

Sól kuchenna znakomicie sprawdza się jako środek czyszczący i odplamiający. Wykorzystaj jej wszechstronne właściwości: zaoszczędzisz czas i pieniądze. Jest bardzo tania i w dodatku nigdy jej w domu nie brakuje. Do czego więc może się przydać?


Odplamianie

Nie ma nic gorszego niż plamy z czerwonego wina. Łatwo się ich jednak pozbędziesz, jeśli posypiesz je solą (nie wcierając) i po kilkunastu minutach zmyjesz mydłem. Tak samo postępuj w wypadku plam z soku owocowego. Zabrudzenia z krwi natrzyj mocno solą, następnie spłucz zimną wodą i wypierz. Uporczywe żółte ślady potu na koszulce znikną, kiedy namoczysz ją w wodzie z solą kuchenną (4 łyżki na litr.) Nie panikuj, jeśli ulubioną bluzkę poplamiłaś tłustym sosem. Posyp zabrudzone miejsce solą, która wchłonie tłuszcz. Na koniec wypierz ją.


Sprzątanie

Jeśli denerwują cię białe plamy tworzące się na kubeczkach do płukania zębów, myj je co kilka dni ciepłym roztworem soli (ćwierć łyżeczki na szklankę wody). Plamy już nigdy więcej się nie pojawią. Spłowiałe wiklinowe meble ogrodowe będą wyglądały jak nowe po wyszorowaniu ich twardą szczotką zanurzoną w ciepłej słonej wodzie. Pozwól im wyschnąć na słońcu. Kiedy twoje gąbki zużyją się i przestaną chłonąć wodę, zafunduj im kąpiel (ćwierć szklanki soli na litr wody). Ślady po wodzie z drewnianych powierzchni znikną, jeśli wetrzesz w nie własnoręcznie zrobioną pastę z łyżeczki soli i kilku kropel wody. Nieprzyjemny zapach z kanalizacji? Wsyp pół szklanki soli i zalej odpływ wrzącą wodą. Mosiężnym i miedzianym przedmiotom przywrócisz blask, czyszcząc je pastą przygotowaną z równych części soli, mąki i octu. Na koniec wypłucz je w ciepłej wodzie z mydłem.


Kuchnia – sól nie tylko do potraw

Naczynia z żaroodpornego szkła doskonale myje się grubą solą kuchenną rozrobioną z niewielką ilością octu. Zanim zabierzesz się do szorowania przypalonej patelni czy brytfanny, posyp je solą i delikatnie zwilż. Kiedy spalenizna „uniesie” się, łatwiej ją umyjesz. Przypalony emaliowany garnek uratujesz, nalewając do niego słonej wody. Po kilkunastu minutach zagotuj ją (można też namoczyć na noc), a spalenizna łatwo odejdzie. Podobnie postępuj w wypadku naczyń, w których przypaliło się mleko. Sól przyda się również do czyszczenia piekarnika. Posyp nią jeszcze ciepły piecyk i lekko zwilż zabrudzenia. Kiedy ostygnie, wyszoruj go i spłucz wodą. To również dobry sposób na czyszczenie blatu kuchenki.

Sztućce straciły dawny blask? Wystarczy przetrzeć je lekko wilgotną solą. Oszczędź sobie trudu przy szorowaniu zatłuszczonych naczyń – posyp je solą przed zmywaniem (wchłonie ona większość tłuszczu). Natrzyj nią również deski do krojenia (po umyciu) – będą świeższe i jaśniejsze. Wnętrze lodówki wyczyścisz gąbką namoczoną w roztworze soli (garść) i wody (4 litry). Ten wszechstronny środek znakomicie usuwa również plamy z herbaty i kawy. Dzióbek czajniczka czy imbryka napchaj solą i odstaw na noc. Rano przepłucz wrzątkiem.


Biżuteria jak nowa

Po co kupować specjalny drogi zestaw służący do jej czyszczenia? O wiele prościej i praktycznie za darmo możesz zrobić go sama. Wyczyścisz nim srebro i mosiądz. Potrzebujesz: szklanego lub plastikowego naczynia (może być słoik), ciepłej wody (0,2-0,5 litra), 1-3 łyżeczek soli, kawałka folii aluminiowej i… czegoś srebrnego do wyczyszczenia, na przykład kolczyków. Do naczynia z wodą wsyp sól i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści (wcześniej wyłóż jego spód folią). Srebrny przedmiot odtłuść – umyj go wodą z detergentem i wrzuć do roztworu, tak aby był całkowicie w nim zanurzony. Po kilku godzinach wyjmiesz czysty, a folia pokryje się ciemnym nalotem. Biały proszek przyda się też do odświeżania naszyjnika ze sztucznych pereł. Co kilka miesięcy zanurz go na kilka godzin w słonej wodzie.


Inne zastosowania

Przypalony spód żelazka wyczyścisz zwilżoną octem szmatką maczaną w soli. Możesz też nastawić urządzenie na wysoką temperaturę, na deskę do prasowania położyć gazetę posypaną solą i ją wyprasować. Brud zniknie bez śladu. Nieprzyjemny zapach obuwia? Niemiłej woni i wilgoci pozbędziesz się, wsypując co jakiś czas do butów odrobinę soli. Robiłaś pierogi i nie możesz doczyścić lepiącej się stolnicy? Posyp ją solą i umyj gąbką. Kawa z ekspresu ma gorzki posmak? Nalej do urządzenia wody z dodatkiem 4 łyżek soli i włącz je. Wypłucz wszystkie elementy i delektuj się wspaniałym smakiem napoju. Irytuje cię pryskający tłuszcz z patelni przy smażeniu tłustych potraw? Przed ich przyrządzaniem wsyp do naczynia parę szczypt soli – nie poparzysz się i nie pobrudzisz kuchenki.


Sprzątaczka doskonała

Sól sprawdza się zatem nie tylko w kuchni i nie tylko jako dodatek do gotowanych potraw. Jeśli coś ci się rozleje albo poplami, a nie masz akurat czasu zająć się sprzątaniem, po prostu posyp solą rozlany płyn lub pobrudzone miejsce. Tak postępując, rozpoczniesz już usuwanie zanieczyszczenia, a później o wiele łatwiej się go pozbędziesz.

Autor: Daria Mędelska-Guz

Komentarze