Sprawdź stan odżywienia swojego organizmu!

Objawy niedożywienia lub wyniszczenia występują nawet u 85 proc. chorych onkologicznie. Eksperci podkreślają, że niedożywienie jest wyjątkowo niebezpieczne dla pacjentów – może wpływać negatywnie na przebieg i rezultaty leczenia. Nawet u co piątej osoby z nowotworem to właśnie niedożywienie, a nie sama choroba, jest bezpośrednią przyczyną zgonu!

Prawidłowy stan odżywienia organizmu odgrywa jedną z kluczowych ról w podjęciu leczenia u pacjentów chorych przewlekle, w tym także chorych na nowotwory. Pacjenci onkologiczni są szczególnie narażeni na problem niedożywienia z uwagi na szybsze tempo przemiany materii i zwiększone zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Ich niedobory i zbyt niska waga ciała mogą mieć negatywny wpływ na skuteczność terapii, czy wręcz spowodować niezakwalifikowanie pacjenta do danego rodzaju leczenia. Dlatego ważnym elementem kwalifikacji pacjenta do leczenia jest ocena stanu odżywienia organizmu, którą w szpitalach przeprowadza zespół specjalistów przeszkolonych w obszarze żywienia pozajelitowego i dojelitowego. Jednak każdy chory może odpowiedzieć sobie na kilka pytań, które będą pierwszym sygnałem, czy warto porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem i odpowiednio wcześnie zapobiegać niedożywieniu oraz jego poważnym konsekwencjom.

Wstępną ocenę stanu odżywienia można przeprowadzić w domu

Odpowiedź na kilka kluczowych pytań pozwoli ocenić, czy występują pierwsze niepokojące objawy pogorszenia stanu odżywienia. Rozwiązanie testu (dostępny w załączniku) polega na udzieleniu odpowiedzi „TAK” lub „NIE” w kilku prostych pytaniach, m.in. o to, czy pacjent zauważył w ostatnim czasie spadek masy ciała, zmniejszenie apetytu czy zmiany w nawykach żywieniowych. Wynik wskazujący na występowanie nieprawidłowości powinien być pierwszym sygnałem świadczącym o tym, że warto porozmawiać z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem o stanie odżywienia, wprowadzeniu zmian w diecie i/lub włączeniu żywienia medycznego.

Specjalistyczne wsparcie żywieniowe

W przypadku niedoborów żywieniowych istotną rolę pełni zastosowanie żywienia medycznego. Wybór metody żywienia medycznego powinien być oparty na analizie stanu klinicznego chorego, stopniu i rodzaju niedożywienia, planowanym czasie żywienia oraz okresie stosowania żywienia (np. przedoperacyjne, pooperacyjne). Najlepszą, najwygodniejszą i co najważniejsze fizjologiczną formą żywienia medycznego jest metoda żywienia doustnego. W sytuacji, gdy nie jest możliwe pokrycie zapotrzebowania białkowo-energetycznego pacjenta niedożywionego ze słabym apetytem poprzez codzienną lub fortyfikowaną (wzmocnioną) dietę produktami naturalnymi o dużej gęstości kalorycznej, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) rekomenduje hiperkaloryczne i wysokobiałkowe doustne specjalistyczne preparaty odżywcze typu Nutridrink, które dostarczają w niewielkiej objętości skoncentrowaną ilość kalorii i wartości odżywczych.


Autor: Artykuł w ramach Kampanii Piękna bo Zdrowa

Komentarze