Sposób na świeże zioła poza sezonem. Domowy zielnik

Są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok. W doniczkach uprawiać można szczypiorek, kolendrę, majeranek oraz pietruszkę – nieodłączne dodatki do dań kuchni polskiej.


Sałatka z dodatkiem listków bazylii, kurki posypane zielonym tymiankiem, spaghetti udekorowane świeżym oregano oraz herbata z miodem zaparzona z aromatycznych listków mięty lub melisy. Już samo wyobrażenie ich smaku wystarczy, by z miejsca podjąć decyzję o stworzeniu domowego zielnika. Od czego zacząć?


Aromatyczna kuchnia


W doniczkach zdobiących domowe parapety najczęściej znaleźć można bazylię, tymianek i rozmaryn. To właśnie one odpowiedzialne są za smaki charakterystyczne dla włoskiej kuchni. Uprawa pochodzących z Południa ziół wiąże się przede wszystkim z koniecznością zapewnienia im warunków jak najlepiej imitujących naturalny klimat. Dlatego też bardzo ważne jest, by miejsce przeznaczone na nasz domowy zielnik było dobrze nasłonecznione. Ponadto rośliny nie mogą stać w miejscu, gdzie często panuje przeciąg. Mroźne powietrze mogłoby uszkodzić ich delikatne pędy i korzenie. Dlatego warto dostosować miejsce zielnika do typowo włoskich ziół.


W miejscu o mniejszej ekspozycji na promienie słoneczne możemy ustawić przykładowo lubczyk, któremu nie przeszkadza niedostatek światła dziennego. Kilka aromatycznych listków nie tylko poprawi smak domowych zup, ale i wykluczy konieczność wykorzystywania niezbyt korzystnych dla zdrowia kostek rosołowych. Ponadto w doniczkach uprawiać można także szczypiorek, kolendrę, majeranek oraz pietruszkę – nieodłączne dodatki do dań kuchni polskiej.






W czym zasadzić zioła?


Gdy miejsce na domowy zielnik zostało już wybrane, pora poznać tajniki uprawy. Przede wszystkim kluczowe jest naczynie. Idealne staną się doniczki z otworami na dole. Aby zadziałać przy okazji ekologicznie, wykonać je możemy również samodzielnie, z różnego rodzaju pojemników, które często pozostają po żywności. Wiele sklepów z wyposażeniem wnętrz oferuje także naczynia stworzone z myślą o uprawie ziół. Ich przewagą jest często bardziej estetyczny wygląd, niemniej by rośliny rosły jak najlepiej, nie liczy się design doniczek, a gleba i systematyczne nawadnianie.