Sposób na mango

Masz ochotę na trochę egzotyki? Zjedz mango. Ten owoc bogaty jest w składniki odżywcze: cukier, białko, sole mineralne, witaminy A i C. 


Masz ochotę na trochę egzotyki? Mango jest bogate w składniki odżywcze: cukier, białko, sole mineralne, witaminy A i C. Najsmaczniejsze jest po schłodzeniu w lodówce. Owoce, w zależności od odmiany, różnią się wielkością i kolorem. Niektóre okazy przekraczają nawet 1 kg wagi. Najlepsze są jednak te mniejsze. Mango je się na różne sposoby. Gdy ściśniesz je w dłoni, mango wydzieli sok. Można też rozciąć owoc na pół i wyjeść miąższ łyżeczką albo po prostu pokroić na małe kawałki. Surowe mango dodaje się także do sałatek, a gotowane - do deserów, konfitur i sosów. Pamiętaj jednak, że ten egzotyczny owoc nie lubi zbyt długo leżeć w niskiej temperaturze. Najodporniejsza jest odmiana hinduska, którą można przechowywać w temperaturze 7-9 st. C. nawet przez 10 tygodni.

Najsmaczniejsze jest po schłodzeniu w lodówce. Owoce, w zależności od odmiany, różnią się wielkością i kolorem. Niektóre okazy przekraczają nawet 1 kg wagi. Najlepsze są jednak te mniejsze. Mango je się na różne sposoby. Gdy ściśniesz je w dłoni, mango wydzieli sok. Można też rozciąć owoc na pół i wyjeść miąższ łyżeczką albo po prostu pokroić na małe kawałki. Surowe mango dodaje się także do sałatek, a gotowane - do deserów, konfitur i sosów.

 

Pamiętaj jednak, że ten egzotyczny owoc nie lubi zbyt długo leżeć w niskiej temperaturze. Najodporniejsza jest odmiana hinduska, którą można przechowywać w temperaturze 7-9 st. C. nawet przez 10 tygodni.

Najsmaczniejsze jest po schłodzeniu w lodówce. Owoce, w zależności od odmiany, różnią się wielkością i kolorem. Niektóre okazy przekraczają nawet 1 kg wagi. Najlepsze są jednak te mniejsze. Mango je się na różne sposoby. Gdy ściśniesz je w dłoni, mango wydzieli sok. Można też rozciąć owoc na pół i wyjeść miąższ łyżeczką albo po prostu pokroić na małe kawałki. Surowe mango dodaje się także do sałatek, a gotowane - do deserów, konfitur i sosów.

 

Pamiętaj jednak, że ten egzotyczny owoc nie lubi zbyt długo leżeć w niskiej temperaturze. Najodporniejsza jest odmiana hinduska, którą można przechowywać w temperaturze 7-9 st. C. nawet przez 10 tygodni.

Autor: Świat Zdrowia

Komentarze