Postanowiła „uleczyć smakiem” swojego synka alergika

Od lat pasjonuje się zdrowym i świadomym odżywianiem, które z powodzeniem propaguje na swoim blogu Smakoterapia. Przede wszystkim jest kochającą mamą, która postanowiła „uleczyć smakiem” swojego synka alergika. I udało się! Teraz napisała książkę, w której dzieli się z czytelnikami swoimi sprawdzonymi przepisami, zapraszając ich do bogatego i kolorowego świata kuchni roślinnej – bez glutenu, nabiału i cukru. Z Iwoną Zasuwą rozmawia Anna Komorowska.

Dlaczego utalentowana i rozchwytywana chórzystka postanowiła założyć kulinarnego bloga?


Zaczęło się od nowych wskazań lekarza co do diety dla mojego małego, cierpiącego wówczas na alergię syna. Ponieważ nie znalazłam innego dostępnego, podręcznego narzędzia, którego mogłabym użyć, żeby uporządkować własną kuchnię na nowo, sięgnęłam po formę bloga. Pobudki były zatem czysto egoistyczne: pomóc sobie zapamiętać pomysły na naszą nową kulinarną drogę.


Co z diety synka trzeba było wykluczyć?


Na początku wykluczyliśmy wszystkie produkty gotowe, w tym chleby, makarony, a nie tylko typowe „gotowce”, nabiał, pszenicę, cukier, wszystkie dodatki sztuczne, konserwanty, produkty rafinowane na rzecz naturalnych, prostych składników typu kasze, warzywa, owoce, pestki, nasiona, strączki.


Sporo tego… Blog powstał kilka lat temu, wówczas nie było jeszcze takiej konkurencji. Poczuła pani wtedy, że ludzie są głodni tego rodzaju przepisów?


Szczerze mówiąc, gdybym wówczas znalazła to wszystko, czego szukałam, w jakimkolwiek wydawnictwie lub na jakiejś stronie internetowej, Smakoterapia na pewno by nie powstała… Strona powstała dla nas, dlatego wciąż dołączający do Smakoterapii czytelnicy byli dla mnie ogromnym zaskoczeniem, ale i wielką radością!


Cudownie było odkryć, że nie tylko ja mierzę się z takimi wyzwaniami. Jednocześnie uświadamiałam sobie, jak bardzo brakuje nam prostych pomysłów na dobre, zdrowe jedzenie, chociażby zamiast codziennych kanapek.



Czy takie „wspierające” działanie ma też pani książka „Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru”, która już przed dniem premiery była bestsellerem Empiku?


Książka rzeczywiście miała taki cel. Za punkt wyjścia obrałam sobie własne zagubienie osiem lat temu i tak skonstruowałam książkę, by była pomocna dla osób, które znalazły się w podobnej sytuacji jak ja wtedy.


CAŁA ROZMOWA W NAJNOWSZYM MAGAZYNIE "ŚWIAT ZDROWIA"

SZUKAJ W APTEKACH