Salmonella oporna na antybiotyki

Na całym świecie rozprzestrzenia się nowy szczep salmonelli oporny na antybiotyk ciprofloxacin (cipro), często stosowany w leczeniu infekcji wywołanych tą bakterią. 

Francois-Xavier Weill i Simon Le Hello z Instytutu Pasteura w Paryżu twierdzą, że od 2002 do 2008 r. wykryto 489 przypadków zakażenia nową superbakterią o nazwie S. Kentucky we Francji, Danii, Anglii i Walii. Są też doniesienia, że wykryto ją w USA i Kanadzie, a także w Afryce. Liczba zakażeń rośnie w coraz szybszym tempie. O ile w 2002 r. zanotowano jedynie trzy przypadki infekcji tym szczepem salmonelli, to w 2008 r. (najnowsze dostępne dane) w ciągu roku przybyło 178 nowych zakażeń.

 

Pierwsze infekcje wykryto w 2002 r. w Egipcie, ale francuscy badacze podejrzewają, że pojawiły się one tam już w latach 90. XX w. W 2005 r. S. Kentucky wykryto w innych regionach Afryki i na Środkowym Wschodzie. Nie jest to jednak jedyna nowego typu groźna odmiana salmonelli. Centrum Kontroli Chorób (CDC) informuje, że w USA zarejestrowano 77 przypadków zakażenia szczepem o nazwie Heidelberg, również opornych na antybiotyki (jedna zakażona osoba zmarła).

 

W USA co roku dochodzi do 1,7 mln infekcji wywołanych salmonellą. Rzadziej zdarzają się one w Europie. W 27 krajach Unii Europejskiej w latach 1999-2008 zarejestrowano 1,6 mln zakażeń tą bakterią. Dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń powiedział, że nie jest zaskoczony tym, że pojawiają się szczepy salmonelli oporne na antybiotyki. "Należą one do bakterii tzw. gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae, a te mikroby coraz częściej wykazują oporność na antybiotyk cipro. Dodał, że oporność na ten antybiotyk coraz częściej wykazują także należące do bakterii gram-ujemnych pałeczki okrężnicy E. coli.

 

Salmonelle mają kształt pałeczek, wyposażone są w rzęski i rezydują w komórkach zarażonego organizmu, wywołując zatrucia pokarmowe. Najczęściej dochodzi do nich po spożyciu zainfekowanej żywności, głównie surowych jaj (majonezów, kremów i lodów) oraz przetworów mięsnych, galaretki, pasztetów lub pierogów. Do zakażeń szczególnie często dochodzi w lecie, gdy jest ciepło i wilgotno, gdyż pałeczki salmonelli mogą wtedy przebywać poza żywym organizmem nawet kilka miesięcy. Pierwsze objawy choroby pojawiają się zwykle po 18-24 godzinach. Są to najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe w postaci bólów brzucha, gorączki, biegunki, a nawet nudności i wymiotów. U większości osób nie powoduje ona poważniejszych skutków, ale u ludzi starszych lub z osłabioną odpornością mogą mieć groźny przebieg, powodując nawet zgon. Źródłem infekcji może być żywność zanieczyszczona odchodami zakażonych zwierząt, szczególnie drobiu, lub pochodzące od nich produkty żywnościowe, takie jak: jaja, mięso i mleko.

 

Autor: Świat Zdrowia, PAP

Komentarze