Pszczeli pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy, oprócz miodu, jest podstawowym pokarmem pszczół. Bez niego rozwój rodziny pszczelej byłby praktycznie niemożliwy. Pyłek zawiera bowiem białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony. A jak my możemy go wykorzystać?

Co zawiera pyłek?

W pyłku pszczelim znaleziono ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to:

Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.

Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.

Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.

Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.

Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.

Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.


Właściwości pyłku

Pyłek, podobnie jak miód, traci swoje wartości w temperaturze powyżej 40°C. Należy go przechowywać w hermetycznie zamkniętych naczyniach, zabezpieczając przed wilgocią. Substancje zapachowe pszczelego pyłku kwiatowego są zaliczane do olejków eterycznych i są również bardzo wrażliwe na podwyższoną temperaturę.


Oprócz wartości odżywczych, ma przede wszystkim właściwości antybakteryjne oraz wpływa na procesy metaboliczne, jak i reakcje odpornościowe. Pyłek jest wspaniałym pokarmem odżywczym, regulatorem działania organów ustroju i katalizatorem dla gruczołów wydzielania wewnętrznego. Zapobiega powstawaniu wielu schorzeń, działa antybakteryjnie.


Pyłek na infekcje i serce

Dzięki wybiórczemu i korzystnemu działaniu pyłku na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, jest on zalecany w dolegliwościach jelitowych zarówno przy uporczywych zaparciach jak i przewlekłych biegunkach. Wykorzystywany także w leczeniu przewlekłych zakażeń jak i nieswoistych zapaleń cewki moczowej. Wykazuje działanie regenerujące i odtruwające (wirusowe zapalenie i toksyczne uszkodzenia wątroby).

Skutecznie pomaga chorym w rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego oraz w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Pyłek kwiatowy wzmaga odporność organizmu na choroby dróg oddechowych i przeziębieniowe. Dzięki swemu składowi, jest skuteczny w osłabieniu i dolegliwościach starczych, zapobiega wypadaniu włosów i polepsza ich wzrost. Zażywanie pyłku prowadzi do obniżenia poziomu lipidów we krwi, co ma wpływ na hamowanie miażdżycy. Pyłek może być stosowany w profilaktyce chorób naczyń krwionośnych.


Bibliografia:
E. Kałużny „Pszczela apteczka”

Autor: Oprac. DK

Komentarze