Przyprawy leczą

Pewne przyprawy, które stosuje się w wielu kuchniach i potrawach świata, zwłaszcza tych egzotycznych, mają działanie lecznicze i profilaktyczne. Wystarczy zapamiętać, co która z nich robi dobrego dla naszego zdrowia i dodawać ją do  jedzenia.

Kto skorzystał z naszej wcześniejszej rady i założył ogródek ziołowy na parapecie, tarasie czy na grządce, ma już pod ręką wiele czyniących dobro roślinek.


Zacznijmy od kłopotów z układem pokarmowym. Ponieważ właśnie w kuchni można postarać się o to, by ci, którzy mają problemy z trawieniem, tutaj się ich pozbyli. Okazuje się, że to, co (wśród roślin) ma gorzki posmak, świetnie działa na trawienie.


Cenniejszy niż złoto

Szafran to jedna z najdroższych przypraw świata, a pozyskiwany jest wyłącznie z kwiatu krokusa purpurowego. Ma lekko gorzkawy posmak i dlatego jest znany ze swoich właściwości wspomagających trawienie. Badania naukowe prowadzone w różnych laboratoriach wykazały, że szafran ma również działanie antybakteryjne, hamuje rozwój wolnych rodników, czyli ma działanie odmładzające. Jako lekarstwo jest zalecany szczególnie przy chorobach płuc, reumatyzmie, migrenach, rozmaitych chronicznych bólach i kaszlu.


Egzotyka na reumatyzm

Kiedyś jego sproszkowany korzeń dodawano w niewielkich ilościach do pierników, nalewek i kompotów. A ostatnio wraz z kuchnią azjatycką robi u nas karierę. Imbir, bo o nim mowa, a właściwie jego korzeń, wdarł się przebojem do wielu dań. Korzeń imbiru ma taką niespotykaną mieszankę żywic i olejków eterycznych, że nadają mu niepowtarzalny ostry zapach i pikantny smak. Oprócz smaku imbir ma fantastyczne własności wspomagające zdrowie. Jego ekstrakt pomaga w chorobach reumatycznych, ponieważ ma silne działanie przeciwzapalne. Pomaga również na chorobę lokomocyjną i mogą go jeść nawet kobiety w ciąży i dzieci. Przy przeziębieniu, chorobach gardła wystarczy dodać do herbaty kilka cieniutkich jak papierek plasterków imbiru, aby dolegliwości bardzo szybko minęły.

Wspaniale sprawdza się również przy dolegliwościach układu pokarmowego, a przeprowadzone niedawno badania potwierdziły wiele jego cennych właściwości. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, silnie rozgrzewa i pobudza krążenie. Zwiększając ukrwienie mózgu wspomaga koncentrację.


Kuzyn imbiru

Kurkuma rośnie w Azji. Jest to sproszkowany korzeń ostryżu długiego, kuzyna imbiru. W Indiach od tysięcy lat służy jako dodatek do potraw. Stanowi także bardzo ważny składnik mieszanek przyprawowych, np. curry, która swój intensywnie żółty kolor zawdzięcza właśnie kurkumie. Jej substancje aktywne zwane kurkuminą oraz jej pochodne (kurkuminoidy) są pomocne w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych i przyspieszają gojenie ran. Mają także silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponieważ mają działanie przeciwzapalne, nadają się do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy, sprawdzają się nawet w profilaktyce choroby Alzheimera.
Obecnie trwają badania nad kurkuminą, ponieważ wydaje się ona spowolniać rozwój i rozprzestrzenianie się różnych typów komórek nowotworowych.


Słodycz lecząca cukrzycę

Cukier jest przyczyną wielu chorób. Niestety wiele osób nie potrafi go sobie odmówić. Czy można żyć bez słodyczy? Wystarczy upolować pochodzącą z Ameryki Południowej roślinę – stewię, zwaną również zielem azteckim. Jej listki są bardzo słodkie i świetnie zastępują cukier. Ponadto są bez kalorii. Trzeba tylko uważać z dawką, bo stewia jest kilkakrotnie słodsza od cukru. Czynna substancja stewii, nazywa się stewiozyd i ma wiele właściwości leczniczych. Choć jest słodka, zapobiega próchnicy zębów, obniża ciśnienie krwi, a efekt ten trwa długo, nawet po zaprzestaniu przyjmowania stewii. Ponadto słodzenie stewią obniża poziom cukru we krwi. Ma tylko jedną wadę – w Unii Europejskiej nie została dopuszczona do obrotu jako środek spożywczy. Nie przeprowadzono jeszcze wystarczającej liczby badań w instytucjach UE. Ja kupuję ją w sklepach ogrodniczych albo w internecie.


Z naszego ogródka

Wśród ziół wspomagających trawienie słynie między innymi mniszek pospolity. Pobudza on czynności wątroby. Zwiększa także wydzielanie soku żołądkowego i wspomaga trawienie pokarmów. Bazylia reguluje poziom cholesterolu, ułatwia trawienie tłuszczu i białka. Kolejnym ziołem stosowanym w dietetyce jest rozmaryn. Ułatwia on trawienie, wzmaga apetyt oraz polepsza krążenie krwi. Do pomocy w trawieniu tłustych pokarmów można stosować tymianek. Natomiast stosowanie łopianu pomaga w usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.


Dlaczego zioła tak silnie działają?

Naukowcy zastanawiali się, jak to jest możliwe, że tak niewielkie ilości czynnych substancji, jakie zawierają przyprawy, mogą tak silnie działać na organizm. Okazało się, że przyprawy działają na organizm jak trenerzy, którzy trenują układ odpornościowy zwiększając odporność na stres, aktywują też enzymy naprawcze organizmu. Okazało się też, że połączenie kilku przypraw w jednej potrawie może spowodować, że jeszcze silniej każda z nich zadziała. Bardzo dobrze sprawdził się pieprz. Dodany do innych przypraw potęguje ich działanie.

Autor: Iwonna Widzyńska-Gołacka

Komentarze