Praca z cukrzycą

Cukrzyca nie oznacza skazania na przymusowe bezrobocie. Osoby, których dotknęła ta choroba mogą pracować i nawet powinny to robić. Wystarczy  tylko uwzględnić kilka faktów i ograniczeń.

Poinformuj o swojej chorobie

Dla cukrzyków preferowane są zawody związane z pracą umysłową lub lekką pracą fizyczną. W pracy chory powinien mieć możliwość sprawdzenia poziomu cukru we krwi, zjedzenia przekąski czy wykonania iniekcji insuliny, jeśli zajdzie taka potrzeba. Udogodnieniem na pewno będą regularne godziny pracy. Ułatwi to kontrolę poziomu cukru we krwi.

Warto, by pracodawca i ktoś ze współpracowników wiedział o chorobie i był w stanie pomóc w przypadku epizodu ciężkiej hipoglikemii, która może przytrafić się każdemu choremu. Osoby, u których stwierdzono tzw. "nieświadomość hipoglikemii" czyli zaburzenia dotyczące odczuwania hipoglikemii, nie powinny wykonywać pracy wymagającej koncentracji, refleksu i jasności umysłu.


Unikaj niektórych zawodów

Chorzy na cukrzyce nie powinni wykonywać niektórych zawodów, gdyż wiąże się to z zagrożeniem życia własnego i innych. Jakich zawodów należy uniknąć?

• zawodowe kierowanie pojazdami
• lotnictwo cywilne
• służby państwowe i ratownicze (siły zbrojne, policja, straż pożarna, ratownictwo, żegluga morska, służba więzienna, policja, służby ochroniarskie)
• zawody niebezpieczne (platformy wiertnicze, kopalnie, praca przy maszynach w ruchu, praca przy piecach, w wysokiej temperaturze, spalarniach, hutach, na wysokościach)
• kucharz, piekarz, cukiernik
• praca w odosobnieniu

Ograniczenie zawodowe mogą również stanowić późne powikłania cukrzycy, które upośledzają zdolność do wykonywania danej pracy. Przykładem może tu być niedowidzenie czy utrata wzroku. Takie osoby nie mogą wykonywać prac, w których uszkodzenia z powodu cukrzycy mogą wpłynąć na jakość i wydajność pracy.


Zawsze pod ręką

Każdy chory na cukrzycę powinien mieć w pracy elementy niezbędne do kontroli cukrzycy czyli paski testowe do glukometru, insulinę (należy ją przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce), zapas igieł czy leki przeciwcukrzycowe (jeżeli są stosowane). Należy również pamiętać o przekąskach: kostkach cukru, cukierkach, batonikach. W przypadku dodatkowego wysiłku fizycznego w pracy należy często mierzyć poziom cukru we krwi i dostosowywać dawkę insuliny oraz leków do poziomu cukru. W zależności od intensywności wysiłku powinna być również modyfikowana dieta, gdyż wysiłek fizyczny powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi i wymaga dodatkowej porcji węglowodanów.

Autor: Oprac.AŁ

Komentarze