Placek zaskakujący smakiem

Niby to tylko kruche ciasto i nadzienie, a jaki niesamowity efekt! Tarta, bo o niej mowa, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej, które wielbicieli ma na całym świecie.

Tarta to okrągły, kruchy placek zapiekany z nadzieniem. Można ją przyrządzić na słodko i wytrawnie, może być wegetariańska, ale nie musi. W każdej opcji jest wyśmienita i zawsze zaskakuje smakiem. Bo niby to nic wyjątkowego, ot, ciasto i nadzienie, ale cały sekret tkwi właśnie w prostocie. I w tym, że danie to można wyczarować z resztek znajdujących się w lodówce. W zależności od tego, ile mamy czasu na przygotowanie tarty, możemy sami przyrządzić ciasto oraz nadzienie. Jeśli jednak nie masz czasu i szukasz dania, które przygotujesz przysłowiowe pięć minut, możesz kupić gotowe ciasto francuskie i skupić się tylko na nadzieniu.
A za nadzienie mogą posłużyć różnego rodzaju owoce: śliwki, jabłka, masa cytrynowa itd. Masz w zamrażalniku truskawki? Świetnie! Wysmaruj formę do tarty masłem, wyłóż ją gotowym ciastem i włóż na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Po tym czasie wyjmij formę, daj ciastu ostygnąć. Wyłóż ciasto pokrojonymi truskawkami i zalej galaretkę. Gdy stężeje, polej syropem klonowym. Proste, zdrowe, a jakie pyszne! Ciasto można też wyłożyć szpinakiem z fetą, a następnie wstawić jeszcze na 10 min do piekarnika. Ogromne możliwości tworzenia różnego rodzaju nadzienia do ciasta sprawiają, że danie to nie może się znudzić.
Popularną odmianą tarty jest quiche, podawany tylko z nadzieniem wytrawnym, zalewanym masą jajeczną. Tarty wykonuje się z różnego rodzaju ciast: francuskiego, piaskowego, ale zadecydowanie najczęściej wykorzystuje się ciasto kruche. Na kolejnych stronach prezentujemy pomysły na jesienne wypieki.

http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/litewski-kindz...
http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/jedz-by-zyc-ni...

Tarta to okrągły, kruchy placek zapiekany z nadzieniem. Można ją przyrządzić na słodko i wytrawnie, może być wegetariańska, ale nie musi. W każdej opcji jest wyśmienita i zawsze zaskakuje smakiem. Bo niby to nic wyjątkowego, ot, ciasto i nadzienie, ale cały sekret tkwi właśnie w prostocie. I w tym, że danie to można wyczarować z resztek znajdujących się w lodówce. W zależności od tego, ile mamy czasu na przygotowanie tarty, możemy sami przyrządzić ciasto oraz nadzienie. Jeśli jednak nie masz czasu i szukasz dania, które przygotujesz przysłowiowe pięć minut, możesz kupić gotowe ciasto francuskie i skupić się tylko na nadzieniu.

A za nadzienie mogą posłużyć różnego rodzaju owoce: śliwki, jabłka, masa cytrynowa itd. Masz w zamrażalniku truskawki? Świetnie! Wysmaruj formę do tarty masłem, wyłóż ją gotowym ciastem i włóż na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Po tym czasie wyjmij formę, daj ciastu ostygnąć. Wyłóż ciasto pokrojonymi truskawkami i zalej galaretkę. Gdy stężeje, polej syropem klonowym. Proste, zdrowe, a jakie pyszne! Ciasto można też wyłożyć szpinakiem z fetą, a następnie wstawić jeszcze na 10 min do piekarnika. Ogromne możliwości tworzenia różnego rodzaju nadzienia do ciasta sprawiają, że danie to nie może się znudzić.

Popularną odmianą tarty jest quiche, podawany tylko z nadzieniem wytrawnym, zalewanym masą jajeczną. Tarty wykonuje się z różnego rodzaju ciast: francuskiego, piaskowego, ale zadecydowanie najczęściej wykorzystuje się ciasto kruche.

Tarta to okrągły, kruchy placek zapiekany z nadzieniem. Można ją przyrządzić na słodko i wytrawnie, może być wegetariańska, ale nie musi. W każdej opcji jest wyśmienita i zawsze zaskakuje smakiem. Bo niby to nic wyjątkowego, ot, ciasto i nadzienie, ale cały sekret tkwi właśnie w prostocie. I w tym, że danie to można wyczarować z resztek znajdujących się w lodówce. W zależności od tego, ile mamy czasu na przygotowanie tarty, możemy sami przyrządzić ciasto oraz nadzienie. Jeśli jednak nie masz czasu i szukasz dania, które przygotujesz przysłowiowe pięć minut, możesz kupić gotowe ciasto francuskie i skupić się tylko na nadzieniu.

A za nadzienie mogą posłużyć różnego rodzaju owoce: śliwki, jabłka, masa cytrynowa itd. Masz w zamrażalniku truskawki? Świetnie! Wysmaruj formę do tarty masłem, wyłóż ją gotowym ciastem i włóż na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Po tym czasie wyjmij formę, daj ciastu ostygnąć. Wyłóż ciasto pokrojonymi truskawkami i zalej galaretkę. Gdy stężeje, polej syropem klonowym. Proste, zdrowe, a jakie pyszne! Ciasto można też wyłożyć szpinakiem z fetą, a następnie wstawić jeszcze na 10 min do piekarnika. Ogromne możliwości tworzenia różnego rodzaju nadzienia do ciasta sprawiają, że danie to nie może się znudzić.

Popularną odmianą tarty jest quiche, podawany tylko z nadzieniem wytrawnym, zalewanym masą jajeczną. Tarty wykonuje się z różnego rodzaju ciast: francuskiego, piaskowego, ale zadecydowanie najczęściej wykorzystuje się ciasto kruche.

Autor: Waldemar Sulisz

Komentarze