Orkisz na zdrowie

Przez starożytnych uważany był za pokarm dający zdrowie, sprawność fizyczną, siłę, a nawet inteligencję. Dziś na temat orkiszu wiemy zdecydowanie więcej.

Zboże to działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, zapobiega nowotworom, wzmacnia system nerwowy i serce, zmniejsza poziom cholesterolu, a także podnosi odporność. Orkisz reguluje poziom cukru i insuliny we krwi, w związku z czym sprawdzi się w diecie diabetyków. Można go spożywać w różnej postaci - płatków śniadaniowych, mąki, kasz, kawy zbożowej, syropu.

 

Produkty z tym wysokowartościowym gatunkiem zboża w składzie coraz łatwiej kupić, nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. W tym przypadku nie sprawdzi się także teoria, że to, co zdrowe, zazwyczaj jest niejadalne. Orkisz smakuje wyśmienicie, łagodnie i lekko orzechowo. Jedzmy więc go na zdrowie! 

 

Zboże to działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, zapobiega nowotworom, wzmacnia system nerwowy i serce, zmniejsza poziom cholesterolu, a także podnosi odporność. Orkisz reguluje poziom cukru i insuliny we krwi, w związku z czym sprawdzi się w diecie diabetyków. Można go spożywać w różnej postaci - płatków śniadaniowych, mąki, kasz, kawy zbożowej, syropu.

 

Produkty z tym wysokowartościowym gatunkiem zboża w składzie coraz łatwiej kupić, nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. W tym przypadku nie sprawdzi się także teoria, że to, co zdrowe, zazwyczaj jest niejadalne. Orkisz smakuje wyśmienicie, łagodnie i lekko orzechowo. Jedzmy więc go na zdrowie! 

 

Autor: Świat Zdrowia

Komentarze