Olej konopny w kosmetykach – jak działa na skórę? Sprawdź niezwykłe właściwości oleju konopnego

Na rynku można znaleźć produkty zawierające w swoim składzie olej konopny pozyskiwany z nasion konopi siewnej. Jakie właściwości zawdzięczamy temu surowcowi?

Konopie siewne (Cannabis sativa) znane były już w starożytności i do dziś rośliny te wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, tekstylnym, czy papierniczym. Z włókien łodyg konopi produkowane są m.in. sznury, liny i żagle okrętów.


Olej konopny w kosmetykach


Ze względu na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej konopny znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Obecnie dodawany jest on m.in. do:


  • - maści (np. maść konopna do pielęgnacji skóry z egzemą),
  • - szamponów (m.in. szampon konopny – polecany osobom z łuszczycą)
  • - kremów (np. krem konopny – wskazany m.in. przy AZS i zapaleniach skóry).


Produkty z olejem konopnym znajdują zastosowanie w łagodzeniu dermatoz, objawów atopowego zapalenia skóry, pokrzywki, alergii, stanów zapalnych skóry, a także w egzemie i łuszczycy. Pozwalają też utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry, łagodzą świąd, hamują rozwój stanu zapalnego, wykazują właściwości regenerujące, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Ponadto redukują podrażnienia i nadmierne napięcie skóry.


Czytaj też: Atopowe zapalenie skóry(AZS)


Co zawiera olej konopny?


Najbardziej wartościowy olej konopny pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi. Zawiera on w swoim składzie ponad 80% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 i omega-3, głównie kwas linolowy (omega-6) i kwas alfa-linolenowy (omega-3). Ponadto za optymalny uznano stosunek tych kwasów, który wynosi pomiędzy 2:1 a 3:1, dzięki temu olej konopny może być dobrym źródłem tych kwasów tłuszczowych.


Zbyt duże dysproporcje pomiędzy kwasami z rodziny omega-6 i omega-3 zaburzają równowagę odpowiedniego wykorzystania tych związków przez organizm, co prowadzi do osłabienia ich korzystnego działania.


Ponadto olej konopny zawiera również kwas gamma-linolenowy, który wykazuje korzystne właściwości w przypadku leczenia dermatoz i łuszczycy. Co więcej w oleju konopnym stwierdzono obecność m.in. myrcenu, kannabidiolu (CBD), tetrahydrokannabinolu (THC), beta-kariofilenu, beta-sitosterolu oraz alfa- i gamma-tokoferolu.


Najwyższej jakości tłoczony na zimno olej konopny jest koloru zielonego do oliwkowego oraz charakteryzuje się orzechowym posmakiem i zapachem. Natomiast olej konopny rafinowany pozbawiony jest nie tylko charakterystycznego koloru, ale również antyoksydantów, które korzystnie wpływają na stan zdrowia.


Olej konopny pomaga utrzymać zdrową skórę


Na pogorszenie stanu skóry wpływają nie tylko czynniki zewnętrzne, jak np. detergenty, promieniowane UV ale również zaburzenia metabolizmu i stany zapalne występujące w organizmie, które mogą powodować uszkodzenia w warstwach skóry i jej przesuszenie. Sucha skóra wywołuje odczucie szorstkości i napięcia. Ponadto naskórek ulega zbyt gwałtownemu złuszczeniu i rogowaceniu, co zwiększa ryzyko powstawania pęknięć i zmarszczek. Niewłaściwa kondycja skóry utrudnia gojenie się ran oraz sprzyja pojawianiu się wszelakich podrażnień.


Po podaniu na skórę wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju konopnym doskonale się wchłaniają i głęboko penetrują warstwy skóry, gdzie są wbudowywane do fosfolipidów błon komórkowych oraz ceramidów w tzw. cemencie międzykomórkowym. Pozwala to odbudować barierę lipidową skóry, chroniącą przed nadmierną utratą wody z naskórka, a także pomaga utrzymać prawidłowe pH skóry.


Kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy poprawiają strukturę skóry i mają pozytywny wpływ na suchą i szorstką skórę. Ponadto zawartość kwasu alfa-linolenowego w oleju konopnym (od 20 do 30%) jest wyższa niż w oleju z ogórecznika (21-25%) i oleju z wiesiołka (6-14%), znanych ze swoich korzystnych właściwości na stan skóry.


Czytaj też: Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz nie tylko dla diabetyków

Autor: Redakcja

Komentarze

  • 2018-01-24 Konopna Farmacja Poznań

    Maść konopna uniwersalna poradzi sobie z wieloma dolegliwościami skórnymi, między innymi zalecza łuszczycę i AZS do stanu nieprzeszkadzającego choremu. Dzięki zawartości aktywnych kannabinoidów, olejku miętowego, lawendowego i kilku innych naturalnych substancji czynnych maść łagodzi dotkliwe stany zapalne, działa przeciwalergicznie, antybakteryjnie, łagodząco, nawilżająco, przeciwbólowo. Działanie maści jest potwierdzone zarówno naukowo jak i klinicznie. Wielu klientów wraca po maść regularnie. Więcej dowiesz się tutaj -----> https://konopiafarmacja.pl/...
    https://uploads.disquscdn.c...