Odrobina luksusu

Jeść kawior z truflami i popijać szampanem. Można. Jeśli stać nas na taki luksus. Można też stosować te dobra zewnętrznie: w kremach, szamponach i żelach.

Kawior to nie tylko elegancki przysmak na stole. Ostatnio zdobył sobie mocną pozycję w kosmetyce. Jego cenne właściwości wykorzystywane są w preparatach kosmetycznych i zabiegach profesjonalnych stosowanych w pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej, zestresowanej, zmęczonej.

Jest znany od wieków. Persowie byli pierwszymi smakoszami delikatnej, smacznej rybiej ikry z jesiotra, upatrując w niej źródła siły. Arystoteles w swoich przekazach opisuje zwyczaj kończący bankiety rozrzutnej greckiej elity, kiedy to przy dźwięku fanfar wnoszono półmiski, na których piętrzył się zdobiony kwiatami kawior.

W wiekach średnich jesiotry były nazywane w Anglii rybami królewskimi, ponieważ król Edward II (1284-1327) wydał dekret o ich przeznaczeniu wyłącznie na feudalne stoły. Jednakże swą popularność zyskał dopiero w XVI wieku. Dzięki papieżowi Juliuszowi II (1443-1513) zagościł na stołach Europy. W Rosji rozpowszechnił kawior z jesiotra Iwan IV Groźny (1530-1584). Carowie konsumowali najwięcej kawioru i to w najlepszym gatunku, podobno Mikołaj II nawet 11 ton rocznie.

Kawior jest symbolem luksusu. Podawano go na wykwintnych ucztach i jedzono małymi złotymi lub platynowymi łyżeczkami (srebrne pozostawiały metaliczny posmak). Zgodnie ze sztuką kulinarną serwuje się go na lodzie, w otoczeniu plasterków cytryny do jego skropienia. W zależności od koloru kawioru czarny (z ryb jesiotrowatych) podawany jest z półwytrawnym lub wytrawnym szampanem, zaś czerwony (z ryb łososiowatych) najlepiej smakuje z winem białym, musującym.

Ekstrakty z kawioru stosowane w kosmetyce to bardzo energetyczne produkty, są bogatym źródłem protein, fosfolipidów oraz witamin. Każdy z producentów stosuje różne metody jego otrzymywania oraz formy podania, np. zakapsułowane, ale w końcowym efekcie składniki ekstraktów są podobne. Ekstrakt z kawioru zawiera m.in. kwas pantotenowy i sporo witamin: A, C, PP, B2, B6 i B12 oraz mikroelementy.

Dostarcza komórkom skóry składników odżywczych oraz pobudza metabolizm komórkowy. Uczestnictwo w biosyntezie protein, a także w nawilżaniu skóry daje w efekcie odbudowę jej struktury. Obecność cholesterolu i lecytyny sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna, a jej bariera hydrolipidowa jest w dobrej kondycji, wzmocniony zostaje cement międzykomórkowy, wilgotność jest kontrolowana.

Obecność witamin w ekstrakcie chroni skórę przed agresją wolnych rodników oraz pozwala na właściwe jej odżywienie. Ekstrakty z kawioru polecane są do produkcji kremów regenerujących, nawilżających i odżywczych masek, produktów anti-aging, rewitalizujących preparatów do ciała. W najlepszych, luksusowych markach, znajdziemy linie kawiorowe.


Trufle

W menu ekskluzywnych restauracji pojawiają się w standardzie homary, kawior i trufle, najlepiej w towarzystwie oryginalnego szampana. Trufle fascynowały ludzi od wieków. Ich uwodzący smak i aromat jest niezapomnianym przeżyciem. Trufle mają tak silny aromat i smak, że stosowane są jako przyprawy, a nie oddzielne dania. Zbierane są od wielu wieków i traktowane jako coś drogocennego. Są trudne do znalezienia i w związku z tym bardzo drogie.
Rosną kilkanaście centymetrów pod ziemią, w symbiozie z drzewami. Ułatwiają korzeniom wchłanianie minerałów, a od drzewa dostają produkty fotosyntezy. Ich poszukiwaniem zajmują się odpowiednio tresowane psy lub świnie. Ponieważ rosną pod ziemią, ich zarodniki rozprzestrzeniają się dzięki niektórym zwierzętom. Najczęściej są to wiewiórki, które wykopują trufle tak jak cebulki i korzonki.

Trufle zbierane są najczęściej we Francji i we Włoszech. Drugim wielkim regionem ich zbierania jest Ameryka Północna, szczególnie lasy Oregonu i Waszyngtonu. Pojawiają się też trufle z Serbii i Chorwacji. Grzyby te są tak poszukiwanym i deficytowym towarem, że specjalne okazy sprzedaje się na giełdach i aukcjach. Specjalne targi odbywają się w Perugii. Trufla biała jest najdroższa, czarna jest tańsza, a trufla letnia najtańsza. Najdoskonalsze są włoskie białe trufle. Kilogram może kosztować od 2 do3 tysięcy euro.

Mimo ogromnego popytu na trufle w gastronomii udało się też wyprodukować na ich bazie aktywne surowce dla przemysłu kosmetycznego. Są cenne dla skóry ze względu na obecność minerałów i substancji organicznych. Dzięki wysokiej zawartości cukrów i polisacharydów wyciąg z trufli może pełnić istotną rolę jako składnik nawilżający
i poprawiający elastyczność skóry. Polisacharydy tworzą film na jej powierzchni, a ten reguluje poziom wody w naskórku. Z kolei cukry uzupełniają niedobory naturalnego NMF skóry, co w efekcie daje możliwość dobrego kontrolowania gospodarki wodnej.


Szampan

Trufle pojawiają się na stołach w towarzystwie szampana, jednakże próba zastosowania nazwy Champagne w kosmetykach nie powiodła się. Jest to nazwa zastrzeżona dla trunku pochodzącego z Szampanii. Nazwa ta użyta w innej kategorii produktowej, dla kreacji perfumeryjnej, wywołała we Francji głośny spór o jej używanie, zakończony orzeczeniem sądowym zabraniającym produkcji perfum o tej nazwie. Natomiast bardzo wiele ekstraktów z winogron, także tych używanych do produkcji szampana, jest stosowanych z ogromnym powodzeniem i efektownym skutkiem w pielęgnacji skóry. Winoterapia na stałe weszła do zestawu zabiegów w gabinetach czy ośrodkach odnowy biologicznej, a i na półkach mamy różnorodność propozycji na bazie idei wykorzystania pochodnych z winogron.

Autor: Natalia Zachwieja

Komentarze