Odporność mamy we krwi

Rolą systemu odpornościowego jest identyfikacja i niszczenie komórek toksycznych dla organizmu. Praca zespołowa tego systemu jest w dużej mierze kontrolowana przez przysadkę mózgową i nadnercza, a siła zależy od wielu składników odżywczych i udowodniono już, że dostarczenie ich organizmowi wzmacnia odporność.

Na straży odporności

Najważniejszym elementem naszych sił obronnych jest krew składająca się z przezroczystego płynu, zwanego osoczem i zawieszonych w nim krwinek oraz leukocytów, które są głównymi ciałami odpornościowymi. Gdy system odpornościowy jest w dobrej kondycji, produkuje około 2000 nowych komórek odpornościowych na sekundę.


Istnieją 3 główne typy białych krwinek:

• granulocyty,

• monocyty,

• limfocyty.


Większość granulocytów jest fagocytarna, tzn. że połykają one wszelkie obce bakterie, na które się natkną. Monocyty i fagocyty odgrywają rolę czyszczącą, pożerając ciała obce oraz oczyszczając krew, tkanki i limfę. Są one zdolne do produkcji co najmniej 40 rozmaitych enzymów i białek odpornościowych niezbędnych do zniszczenia toksycznych komórek.

Limfocyty to najbardziej kompetentne i wszechstronne grupy komórek, które są zdolne do niszczenia. Niektóre z nich posiadają system pamięci, niektóre mają umiejętność gwałtownego podziału w chwili ataku i generowania dodatkowych sił obronnych. Ten intensywny podział jest w dużej mierze zależny od dostarczenia organizmowi składników odżywczych, takich jak witaminy A, B5, B6, B12, kwas foliowy i pierwiastki, jak: selen, magnez, miedź i cynk oraz aminokwasy, np. cysteina.

Przy przewlekłych infekcjach, takich jak AIDS, główny problem to niedostarczenie glutationu. Jest on potrzebny makrofagom do wytwarzania substancji chemicznych niezbędnych do zniszczenia toksycznych komórek, do produkcji limfocytów i błony komórkowej czerwonych krwinek. Dobrym źródłem glutationu są: jajka, soja, orzechy, cebula i czosnek. W zdrowym organizmie układ odpornościowy trzyma nowotwór „na smyczy” – jeśli będzie bardzo silny, to może to spowodować naturalną remisję, jaka zdarza się w każdej chorobie.

Autor: mgr farmacji Barbara Sowadska-Kunysz

Komentarze