Oczyszczeni, czyli zdrowsi - kuracje dla ciała i duszy

Każdy dorosły człowiek przynajmniej raz w roku powinien przejść kurację oczyszczającą, wtedy lepiej funkcjonuje – podkreślają lekarze.

Całkowicie zatraciliśmy umiejętność odtruwania organizmu. Dawniej na przednówku ludzie jadali korzonki i resztki warzyw. - Zmniejszona dawka pokarmowa i kaloryczna powodowała, że organizm pozbywał się złogów i trucizn. Wystarczyłoby doceniać zalecenia wynikające z tradycji - na przykład czterdziestodniowy post przed Wielkanocą czy bezmięsne piątki. Okresowe zmniejszenie kalorii służy zdrowiu – mówi prof. Iwona Wawer z Wydziału Farmaceutycznego WUM w Warszawie.

To właśnie skromnej diecie znakomitą kondycję zawdzięczają Hunzowie, mieszkańcy pakistańskiej części Himalajów. Są uznawani za najzdrowszych ludzi na świecie i żyją ok. 140 lat. Mieszkając na terenach, gdzie trudno jest wyprodukować żywność, jedzą niewielkie jej ilości, a na przednówku wręcz nie dojadają – bo jedyne co im pozostaje z zapasów to kompot i wywary z suszonych moreli.


Co nas truje?

Najwięcej toksyn dostaje się do organizmu przez układ oddechowy i pokarmowy. - Wraz z powietrzem wdychamy spore ilości spalin, metali ciężkich (rtęć, ołów, kadm) i innych zanieczyszczeń (np. cząstki gumy z opon samochodowych ścierających się podczas hamowania). Wraz z wodą i pożywieniem, dostają się do organizmu konserwanty, utwardzacze, barwniki, zagęszczacze, poprawiacze smaku, środki ochrony roślin, nawozy sztuczne, metale ciężkie, także leki. Nagromadzenie tych czynników jest toksyczne dla naszych organizmów – wylicza prof. Wawer.

Substancje toksyczne powstają także w efekcie trawienia, zwłaszcza wtedy kiedy jemy zbyt dużo - organizm nie daje sobie wtedy z przetworzeniem pokarmów. W efekcie zalegają one w jelitach nawet po kilka dni. W naczyniach krwionośnych tworzą się płytki miażdżycowe, w woreczku żółciowym powstają kamienie, w wątrobie zaś złogi. Przez skórę wchłaniamy chemikalia zawarte w kremach i środkach czyszczących, co też nie jest korzystne.


Nieuniknione kłopoty

Organizm posiada specjalne mechanizmy, które sobie doskonale radzą z likwidowaniem wszelkich substancji szkodliwych. Są to białka (cytochromy P450) znajdujące się w każdej komórce naszego ciała. Szkodliwe związki są przetwarzane do formy rozpuszczalnej w wodzie lub tłuszczach i wydalane przez układ trawienny, moczowy oraz gruczoły potowe w skórze. - Jednak, gdy toksyn jest zbyt dużo, maszyneria ta zaczyna szwankować i dochodzi do kumulacji trucizn. Objawem tego może być uczucie przemęczenia, zaburzenia koncentracji, problemy z zasypianiem, rozdrażnienie, nerwowość, sucha i szara cera, wypadanie włosów. Mogą także pojawić się zaparcia, częste infekcje oraz różnego rodzaju alergie. Wtedy trzeba pomyśleć o oczyszczaniu organizmu

Jak to zrobić? Przede wszystkim mniej jeść, a znacznie więcej pić wody mineralnej, zielonej herbaty, ziół – mówi prof. Wawer.


Sojusznicy odtruwania

Głodówka: Ograniczenie dowozu kalorii z pożywieniem uruchamia zapasy nagromadzone w tkance tłuszczowej, a wraz z nimi uwalniają się wszelkie trucizny. Dlatego głodówka doskonale oczyszcza organizm, wystarczy pogłodzić się przez 1-3 dni, nie dłużej i przestrzegać określonych zasad:

- W dniu poprzedzającym głodówkę trzeba wypić szklankę zsiadłego mleka lub kefiru, co przyspieszy trawienie.
- W czasie trwania kuracji wypijamy przez cały dzień od 2 do 3 litrów niegazowanej wody mineralnej. Najlepiej ją pić często, ale małymi łykami.
- Należy pamiętać, że pierwszy posiłek po takiej kuracji powinien być niewielki. Zjedzenie surówki ze świeżej białej kapusty i marchwi doprawionej sokiem z cytryny i odrobiną miodu najlepiej pobudzi układ trawienny do pracy.
Nagrodą za głodzenie się jest przypływ energii, jasność umysłu, mniejsza potrzeba snu, lepszy nastrój, większa witalność i lepsze trawienie.

Zielona herbata: Ekstrakt z jej liści jest najbogatszym źródłem polifenoli (zawiera ich kilkakrotnie więcej niż np. czerwone wino), które wymiatają toksyczne wolne rodniki tlenowe. Ponadto antyoksydanty te zwiększają aktywność enzymów, które przyspieszają zamianę toksycznych substancji na formy rozpuszczalne, dzięki czemu są szybciej usuwane z organizmu.

Zioła: Warto zainteresować się tymi, które działają moczopędnie, przeczyszczająco, żółciopędnie i napotnie, co przyspieszy usuwanie nagromadzonych w organizmie toksyn. Kurację ziołową stosuje się najczęściej przez tydzień, a po dwóch tygodniach powinno się ją powtórzyć, ale już tylko przez trzy dni. Najlepiej skorzystaj z gotowych mieszanek np. Herbapolu.

Woda: Mineralna woda niegazowana pomaga wypłukiwać toksyny z organizmu. Optymalną ilością jest 1,5-2 l na dobę. Uwaga! Otwartą butelkę wody przechowujmy w lodówce. W tej, która stoi w temperaturze pokojowej mnożą się bakterie i nadaje się do picia tylko po przegotowaniu.

Warzywa, owoce, ziarna: Zawierają błonnik pokarmowy, który jest niezwykle ważny w procesie odtruwania. Dzięki niemu zanieczyszczenia transportowane są szybciej na zewnątrz organizmu. Na bazie owoców, warzyw lub ziaren pszenicy lub kasz można przeprowadzić trzydniową kuracje oczyszczającą. W ciągu dnia jemy od 1-1,5 kg różnorodnych świeżych warzyw lub owoców (w całości lub w postaci wyciśniętych soków) dzieląc je na 6 posiłków

Wskazane są buraki czerwone, seler, jabłka, melony, brzoskwinie, jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, a wykluczone warzywa strączkowe. Absolutnie nie powinno się jeść w tym czasie warzyw i owoców z puszek, gdyż zawierają one konserwanty. Zamiast owoców i warzyw można przez trzy dni jeść ziarna pszenicy lub kasze. Konieczne jest wypijanie około 1,5-2 litrów mineralnej wody niegazowanej.

Fermentowane napoje mleczne: Zawarte w maślance, kefirach, jogurtach laktobakterie hamują namnażanie chorobotwórczych bakterii w układzie pokarmowym.

Ruch i sauna: Regularne ćwiczenia przyspieszają przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu, także wraz z potem. Podobnie działanie ma sauna – pocenie się w niej to doskonały sposób na pozbycie się zanieczyszczeń.

Hydrokolonoterapia: To głębokie płukanie jelita grubego. W ten sposób usuwa się zalegające masy kałowe, a wraz z nimi toksyny i bakterie. Zastosowanie tej metody warto skonsultować z lekarzem i zabieg też powinien być przeprowadzony pod kontrolą lekarza, gdyż ma wiele przeciwwskazań, m.in. choroby układu pokarmowego i serca.

Gotowe preparaty: W aptece bez recepty można kupić wiele specyfików wspomagających odtruwanie organizmu. Działają na różnych zasadach. Jedne hamują wchłanianie się tłuszczy, inne (np. błonnik) wiążą szkodliwe związki ułatwiając ich transport na zewnątrz.

Autor: Hanna Mądra

Komentarze