Naturalny antybiotyk - orkisz

Orkisz - przez lata niedoceniane zboże - przeżywa dziś renesans. 

A wszystko dlatego, że coraz więcej Polaków ceni sobie zdrową żywność. A ziarno orkiszu zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, duże ilości białka oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D, witamin z grupy B oraz PP. Dojrzały orkisz zawiera także znaczne ilości ważnego dla skóry, włosów i paznokci kwasu krzemowego. W zbożu tym wykryto obecność rodanidu, czyli substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Orkisz poprawia aktywność mózgu i koncentrację, pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Wzmacnia także ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek. Jeżeli więc jeszcze nie wykorzystujesz dobrodziejstw orkiszu - zmień to! Zwłaszcza o tej porze roku.

A wszystko dlatego, że coraz więcej Polaków ceni sobie zdrową żywność. A ziarno orkiszu zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, duże ilości białka oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D, witamin z grupy B oraz PP. Dojrzały orkisz zawiera także znaczne ilości ważnego dla skóry, włosów i paznokci kwasu krzemowego. W zbożu tym wykryto obecność rodanidu, czyli substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Orkisz poprawia aktywność mózgu i koncentrację, pozytywnie wpływa na nasz nastrój.

 

Wzmacnia także ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek. Jeżeli więc jeszcze nie wykorzystujesz dobrodziejstw orkiszu - zmień to! Zwłaszcza o tej porze roku.

Autor: Świat Zdrowia

Komentarze