Na wiosnę szczypiorek

Ma nie tylko witaminy, ale także cenne dla zdrowia związki siarki. Jego liście są rurkowate i puste w środku, przycinane odrastają. O czym mowa? Oczywiście o szczypiorku. Oto sposoby, jak wyhodować wiosenne witaminy.

Szczypior z cebuli

Aby wyhodować szczypiorek, umieszczamy kilka cebul w pojemniku wypełnionym ziemią, tak aby 3/4 ich wysokości wystawało ponad poziom podłoża (nie odrywamy z nich suchej łuski). Pojemnik stawiamy w dobrze nasłonecznionym miejscu i dość oszczędnie podlewamy. Już po kilkunastu dniach uzyskamy zielony szczypiorek, który słynie z właściwości bakteriobójczych. Posiada duże ilości magnezu, żelaza, wapnia, fosforu i witaminy C, PP oraz B.


Szczypior z czosnku
Jest ostrzejszy niż cebulowy. Można go stosować do tych samych potraw, a także do sosów, majonezów, zup ziołowych i sałatek. Przy jego uprawie obowiązują te same zasady, co przy jego cebulowym kuzynie. Stanowi ciekawą alternatywę dla osób, które naturalny smak i zapach czosnku uważają za zbyt ostry. Ma silne właściwości bakteriobójcze, pobudza przemianę materii, wzmaga apetyt i przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie krwi. Zawiera duże ilości witaminy C, B2, a także wapń, sód, potas, fosfor i żelazo.


Natka pietruszki
By wyhodować natkę potrzebujemy korzeń pietruszki, który wypuszcza już listki. Sadzimy go w całości w wysokiej doniczce pozostawiając centymetr korzenia nad powierzchnią ziemi. Możemy też umieścić go w płytszym pojemniku, a korzeń przyciąć tak, by wystawał centymetr nad powierzchnię. Liście pietruszki zawierają duże ilości witaminy C, soli mineralnych oraz kwasu foliowego, który ułatwia wchłanianie się żelaza w organizmie – szczególnie więc polecany jest dla kobiet w ciąży.

Autor: Świat Zdrowia

Komentarze