Na wątrobę - curry

Kurkumina, związek chemiczny nadający curry specyficzny smak może zapobiegać i leczyć uszkodzenia wątroby, spowodowane alkoholowym stłuszczenieniem wątroby - twierdzą naukowcy z Saint Louis University.

Kurkumina zawarta w kurkumie, od lat wykorzystywana jest w chińskiej medycynie do wytworzenia lekarstw. Ostatnie badania Saint Louis University potwierdziły jej lecznicze właściwości i ujawniły jej możliwości w zwalczaniu coraz powszechniej występującej odmiany stłuszczenienia wątroby, zwanej niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby. Ten rodzaj zapalenia związany jest z otyłością i przybieraniem na wadze. Może prowadzić do zwłóknienia wątroby, marskości, nowotworu i śmierci.

"Z badań wynika, że kurkumina może stanowić skuteczne lekarstwo w leczeniu i zapobieganiu zwłóknienia wątroby, które związane jest z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem"- powiedział Anping Chen z Saint Louis University.
Wysoki poziom leptyny, glukozy i insuliny we krwi występuje często u pacjentów otyłych lub chorych na cukrzycę typu 2. Może on przyczynić się do zwłóknienia wątroby związanego z jej stłuszczeniowym zapaleniem. Leptyna odgrywa kluczową rolę w rozwoju zwłóknienia wątroby. Jej wysoki poziom aktywuje komórki Ito (komórki gwieździste), które powodują nadprodukcje kolagenu, co stanowi główny czynnik zwłóknienia wątroby.

Naukowcy odkryli, że kurkumina eliminuje wpływ leptyny na aktywacje komórek Ito, hamując tym samym rozwój uszkodzeń w wątrobie.

Autor: Świat Zdrowia, PAP

Komentarze