Na sklerozę - zielona herbata

Regularne picie zielonej herbaty chroni mózg przed Alzheimerem i innymi formami starczej demencji.

Inną zaletą herbaty, którą upowszechniono w starożytnych Chinach jest ochrona organizmu przed chorobą nowotworową. Zielona herbata spowalnia rozrastanie się komórek rakowych. Badania naukowców z uniwersytetu w Newcastle prowadzone we współpracy ze szkockim instytutem badań nad uprawami zbóż z Dundee miały na celu ustalenie, czy zdrowotne właściwości zielonej herbaty zaobserwowane po jej świeżym zaparzeniu działają po jej przetrawieniu przez organizm. Wynik okazał się pozytywny.

"Organizm przyswaja sobie zieloną herbatę dzięki enzymom w jelicie. Substancje chemiczne wytwarzane w procesie trawienia są bardziej skuteczne przeciw czynnikom pobudzającym rozwój Alzheimera niż zielona herbata w nieprzetrawionej postaci" - wskazuje dr Ed Okello, zaangażowany w badaniach. Dwa związki odgrywają istotną rolę w rozwoju Alzheimera: nadtlenek wodoru - nieorganiczny związek z grupy nadtlenków i białko znane jako beta-amyloid.

Wcześniejsze badania wykazały, iż polifenole - organiczne związki z grupy fenoli występujące w czarnej i zielonej herbacie wiążą się z toksycznymi składnikami chroniąc komórki mózgowe. Po wchłonięciu przez organizm polifenole rozkładają się wytwarzając mieszankę związków i to właśnie one były tematem badań naukowców z Newcastle i Dundee. Wiele polifenoli wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób.

Autor: Świat Zdrowia, PAP

Komentarze