Na nerki... sok z granatów

Kilka szklanek soku z granatów tygodniowo może zapobiegać infekcjom wśród osób dializowanych  - poinformowali naukowcy podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Nefrologicznego w Denver.

Izraelscy naukowcy wykorzystywali w swoich badaniach sok marki Naturafood, który, jak twierdzą, ma największą zawartość polifenoli, czyli antyoksydantów redukujących działanie wolnych rodników. Badania dr Kristal wskazują na to, że dieta bogata w przeciwutleniacze korzystnie działa na stan zdrowia pacjentów cierpiących na niewydolność nerek. Poziom wolnych rodników wzrasta u nich podczas dializy, przez co mogą tworzyć się stany zapalne.

W badaniach wzięło udział 101 pacjentów, z których połowa piła trzy razy w tygodniu około pół szklanki soku z granatu, pozostali natomiast pili sok placebo. Po upływie roku u osób z pierwszej grupy zaobserwowano zmniejszenie liczby cząsteczek zapalnych we krwi, czego rezultatem były rzadsze wizyty w szpitalu.

Badacze nie zauważyli żadnych efektów ubocznych, jednak zwracają uwagę, że ze względu na wysoką zawartość potasu pacjenci z niewydolnością nerek powinni skonsultować się z lekarzem i ustalić najlepszą dla nich dawkę soku.

Eksperci z zakresu żywienia zauważają, że właściwości antyoksydacyjne posiada większość naturalnych soków, dlatego podkreślają, że należy przeprowadzić szerzej zakrojone badania, aby dowieść, że granat rzeczywiście wyróżnia się na tle innych owoców.

Autor: Świat Zdrowia, PAP

Komentarze