Miks dla urody

Po zimie organizm wymaga wzmocnienia. Pomogą mu: witaminy A, C, E oraz te z grupy B. Dzięki nim staniesz się piękniejsza odporna na infekcje i pełna energii.

Nadmierna suchość skóry, szary odcień, skłonność do powstawania siniaków i pękania naczynek mogą być skutkiem diety ubogiej w witaminy. Komponując dietę, pamiętaj o produktach, które zawierają przeciwutleniacze, czyli witaminy A, C i E. Ich działanie warto wzmocnić suplementami właśnie w takim zestawieniu. Witamina A między innymi reguluje odnowę naskórka i redukuje zmarszczki. Witamina E nawilża i natłuszcza skórę, wyrównuje jej koloryt. Witamina C pobudza zaś procesy odnowy skóry w jej głębszych warstwach.

Tej triady witamin szukaj w ciemnozielonych i pomarańczowych warzywach oraz owocach: brokułach, szpinaku, cukinii, sałacie, marchwi, papryce, pomidorach, awokado, a także w cytrusach, czarnych porzeczkach, żurawinie, przetworach z dzikiej róży.

Ostatnie tygodnie zimy są trudnym okresem, ponieważ odczuwasz spadek formy i możesz się gorzej czuć. Na szczęście objawy te nie świadczą o żadnej poważnej chorobie, ale o braku witamin. W ciągu zimowych miesięcy znakomitą większość czasu spędziłaś w pracy lub przed telewizorem, zaniedbując racjonalną dietę i aktywność fizyczną. To daje o sobie znać na przedwiośniu.


Witamina C na odporność

Zapobiega infekcjom i pozwala zwalczyć te, które już zdążyły się rozwinąć. Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, szczególnie w duecie z rutyną. Bierze udział w produkcji kolagenu i czerwonych ciałek krwi. Dobrze wpływa na kondycję skóry, włosów, paznokci. Jako przeciwutleniacz przydaje się skórze w dusznych, zadymionych pomieszczeniach.

Gdzie ją znajdziesz? Jej głównym naturalnym źródłem są cytrusy, a także kapusta (surowa i kiszona), natka pietruszki, żurawina, czarne porzeczki, truskawki, aronia, soki i herbatki z dzikiej róży. Jak ją zażywać? Najlepiej w kilku dawkach w ciągu dnia lub w postaci kapsułek o przedłużonym działaniu.


Witaminy B zamiast Prozacu

Witamina B1 poprawia kondycję psychiczną i umysłową; B2 wspomaga system odpornościowy, dba o dobrą kondycję skóry, przeciwdziała chorobom jamy ustnej; B5 bierze udział w regeneracji tkanek; B6 działa krwiotwórczo, wzmacnia odporność, poprawia wchłanianie magnezu; B12 utrzymuje w dobrym zdrowiu układ nerwowy, dodaje energii, bierze udział w tworzeniu krwi i regeneracji komórek organizmu.

Gdzie je znajdziesz? W pełnych ziarnach zbóż (ciemne pieczywo, płatki, kasze, niełuskany ryż), mięsie, warzywach strączkowych, nasionach, orzechach i kiełkach, jajach, rybach i drożdżach. Uwaga: witaminy z grupy B nie lubią światła. Jak je zażywać? Witaminy z grupy B najlepiej przyjmować łącznie (B compositum) lub w preparatach wielowitaminowych, w dawkach zalecanych przez producenta.


Karoten – naturalna opalenizna

Karoten - naturalny pomarańczowo-żółty roślinny barwnik - jest prowitaminą witaminy A. Występuje przede wszystkim w marchwi, papryce i pomidorach. Spożywanie produktów bogatych w beta-karoten prowadzi do odkładania się tego składnika w naskórku, co nadaje skórze ładny, lekko opalony odcień i ułatwia opalanie na słońcu, uodporniając ją na szkodliwe działanie promieniowania UV.

Beta-karoten ma korzystny wpływ nie tylko na wygląd, ale także na zdrowie. Przyczynia się do opóźniania procesów starzenia się, zapobiega wysuszaniu skóry, a ponadto zwiększa odporność, wspomaga działanie układu nerwowego i widzenie (zapobiega niedowidzeniu o zmroku), obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Gdzie ją znajdziesz? Zdecydowanie najwięcej beta-karotenu zawiera marchew. To warzywo może być wręcz używane jako naturalny samoopalacz. Sok z marchwi, oprócz poprawiania kolorytu skóry, działa krwiotwórcze Marchew w każdej postaci jest też źródłem innego cennego przeciwutleniacza - selenu. Jak zażywać? Preparaty betakarotenu należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta.


Witamina E odmładza

Witamina ta, zwana tokoferolem, posiada silne działanie antyoksydacyjne. Chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników powodujących starzenie się organizmu oraz wspomaga procesy regeneracji. Niedobory występują rzadko pod postacią zmian na skórze i jej przyspieszonego starzenia się.

Gdzie ją znajdziesz? W olejach roślinnych (sojowym i rzepakowym), zarodkach pszennych, orzechach, pestkach słonecznika i dyni oraz w wątrobie, rybach, jajach, mięsie kurczaka.Jak zażywać? W przypadku witaminy E dzienne zapotrzebowanie wynosi 10-20 mg.

Autor: Iza Czajka

Komentarze