Kwasica ketonowa

Kwasica ketonowa jest ostrym powikłaniem cukrzycy i stanem zagrożenia życia.

Może wystąpić w przebiegu każdego typu cukrzycy. Bardzo często jest pierwszym objawem cukrzycy typu 1. Kwasica ketonowa powstaje na skutek złej przemiany tłuszczów. Związana jest również z wadliwą przemianą węglowodanów. Brak insuliny powoduje rozkładanie tłuszczów i związane z nim powstawanie ciał ketonowych (acetooctan, aceton), które przechodzą do krwi i moczu chorego oraz zwiększone wytwarzanie glukozy w wątrobie.

W rezultacie dochodzi do utraty masy ciała. Z ust chorego wydziela się specyficzny zapach acetonu zbliżony do zapachu kwaśnych jabłek. Kwasicy ketonowej towarzyszą często wymioty, bóle głowy, brzucha, odwodnienie a nawet utrata świadomości. Leczenie polega na uzupełnieniu płynów, niedoboru insuliny oraz potasu.

Autor: Michał Szukała

Komentarze