Kosmetyki prosto z ziemi

Glinki, borowina, morski muł nie przypominają kosmetyków o aksamitnej konsystencji i pięknym zapachu, ale za to dodają urody. W nieatrakcyjnych mazidłach kryje się siła z głębi Ziemi.

Już od starożytności ratowano nimi urodę i zdrowie. Czynili tak Egipcjanie, Rzymianie i Grecy, Chińczycy, Hindusi, plemiona afrykańskie i australijscy Aborygeni. Robili z glinek nie tylko okłady, ale także je jedli. Indianie toczyli z glinek kulki, suszyli i piekli na ogniu, a potem połykali jak tabletki. W czasie I wojny światowej w armii rosyjskiej i austriackiej dosypywano glinkę do musztardy, by zapobiec czerwonce i dyzenterii wśród żołnierzy.

By glinkami pielęgnować twarz, łączy się je z olejami kosmetycznymi, ekstraktami roślin lub wodą z czystych źródeł. Pochłaniają nadmiar sebum, regulują pracę gruczołów łojowych, odtłuszczają włosy. Usuwają to, co szkodzi: metale ciężkie, wolne rodniki, pestycydy, herbicydy, bakterie, wirusy, pleśnie.


Glinki zielone

Odkryta w rejonie Montmorillon we Francji działa najsilniej. Usuwa sebum i toksyny, redukuje aktywność gruczołów łojowych. Ma własności antyseptyczne, ale nie należy jej stosować do skóry suchej i wrażliwej, bo wiążąc sebum, wysusza. Inny rodzaj glinki zielonej to illitowi. Jest ona bardziej zielona od francuskiej i słabiej pęcznieje w wodzie. Zawiera mniej minerałów. Stosowana jest do odtruwania wszystkich typów skóry. Glinkę zieloną stosuje się w leczeniu skóry łojotokowej i trądzikowej, bo zamyka rozszerzone pory, zapobiega tworzeniu zaskórników. Matuje i wysusza, delikatnie złuszcza. Dobrze się sprawdza w zabiegach body wrapping.


Glinka różowa

Łagodna, dobra dla cery wrażliwej. Działa jak delikatny peeling. Nie pochłania sebum i dlatego może być używana do zabiegów na suchą czy odwodnioną skórę, poprawia kondycję włosów. Jest stosowana do koloryzowania mydeł, pudrów.


Glinki czerwone

Są dwa rodzaje glinek czerwonych. Pierwsza to glinka kaolinowa. Zawiera glin, żelazo, wapń, magnez, sód, potas, tytan, mangan i miedź. Barwę czerpie z czerwieni hematytu, a także tlenku żelaza z domieszką miedzi. Wiąże sebum i toksyny, ma średnią siłę jako pochłaniacz. Dobra do skóry normalnej i tłustej. Nie poleca się jej do suchej i wrażliwej. Druga jest montmorylonitowa. Też skutecznie usuwa sebum oraz toksyny ze skóry tłustej i włosów. Stosowana w mydłach, pudrach jako dodatek barwiący. Dodawana jest jako czerwony pigment do szminek, pudrów, róży. Wygładza, więc stosowana jest w maskach dla cery wrażliwej.


Glinka biała

Zasłynęła pod nazwą porcelanowa lub chińska. Najbardziej łagodna wśród glinek. Odkryta w Mt. Kaolin w Chinach. Nie chłonie sebum, dlatego nadaje się do skóry suchej, delikatnej i wrażliwej. Delikatnie ściąga pory, odświeża i wygładza cerę. Jej lecznicze własności wynikają z dużej zawartości krzemianu glinu, który ściąga i zabliźnia małe ubytki skóry. Stosowana w maskach, pastach do zębów, zasypkach dla dzieci i niemowląt, pudrach, mydłach, kosmetykach kolorowych.


Glinka żółta

Do cery mieszanej i dojrzałej, wrażliwej i normalnej. Nie chłonie olejów. Oczyszcza, złuszcza, remineralizuje. Spotykamy ją w mydłach i pudrach. Działa przeciwzapalnie, co wykorzystuje się w leczeniu wyprysków trądzikowych.


Glinka niebieska

Niebieskoszary kolor wynika z obecności soli kobaltu. To silny pochłaniacz, mocniejszy od zielonej glinki francuskiej. Usuwa ropne zmiany, działa wysuszająco. Jest dobra do cery tłustej i trądzikowej oraz włosów tłustych.


Glinka Rhassoul

Nazwana od arabskiego słowa rassala – myć. Używana jako ekskluzywny produkt do odtruwania skóry i delikatnego peelingu. Jest delikatna i niezwykle drobna. Wydobywa się ją z głębokich złóż w górach Atlas. Bogata w minerały, zawiera krzemionkę, magnez, wapń, aluminium, żelazo, potas i sód. Głównym składnikiem jest krzemian magnezu. Może być stosowana w pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do alergii. Może być używana jako mydło, szampon, maseczka na twarz i ciało, działa antycellulitowo i łagodzi rozstępy.


Glinka z Morza Martwego

Duża zdolność wymiany kationów daje jej silne cechy odtruwające. Stosowana jest samodzielnie lub w połączeniu z innymi glinkami. Nadaje się do każdego rodzaju skóry.

Glinki można kupić w aptekach, to miejsce jest gwarancją, że glinka przeszła badania i ma wymagane atesty. Najlepsze glinki kosmetyczne mają 95-98 proc. substancji aktywnej. Im bardziej czysta jest glinka, tym ma silniejsze działanie.

Autor: Barbara Włudyka

Komentarze

  • 2016-03-31 gość

    Gdzie można dostać glinkę niebieską? Mam spory problem z trądzikiem i słyszałam że działa.