Kiedy jedzenie szkodzi – o pokarmach alergizujących

Jedzenie kojarzy się nam głównie z przyjemnością, zaspokajaniem głodu i bogactwem smaków. Jednak może się okazać, że niektóre produkty wywołują u nas zgoła inne reakcje. Mówimy wtedy o alergii pokarmowej.

Alergia pokarmowa

O alergii pokarmowej mówimy, kiedy układ odpornościowy danej osoby odpowiada na niektóre pokarmy jak na zarazki i związki szkodliwe. Najczęściej występują wtedy objawy ze strony przewodu pokarmowego takie jak: świąd i obrzęk gardła, jamy ustnej i warg, wymioty, nudności, biegunka, uporczywy ból brzucha i wiele innych. Jednak alergia może dawać dolegliwości innych układów – najczęściej pokrzywkę skórną lub katar.

Objawy alergii pokarmowej możemy zaobserwować u osób w każdym wieku, nawet u niemowląt. Pocieszający jest jednak fakt, że nawet 70-80 procent dzieci wyrasta z alergii pokarmowej przed ukończeniem trzeciego roku życia.
Jakie pokarmy najczęściej uczulają?


Jajka

W Polce jajka kurze są pokarmem, który uczula najczęściej. Zwykle przyczyną nadwrażliwości jest białko, negatywne reakcje na spożycie żółtka są rzadsze. Dlatego też w diecie niemowląt zaleca się najpierw podawanie tylko żółtka, a dopiero potem białka. Najsilniej alergizuje jajko surowe, gotowanie eliminuje większość alergenów. Spożycie jaj zwykle wywołuje u osób uczulonych reakcje skórne. Jednak u każdego alergika objawy mogą być inne.

Jajka są produktem powszechnym w naszej kuchni. Jednak można próbować zastąpić kurze jajami innych gatunków. Jeśli okaże się, że i na nie jesteśmy uczuleni, poszukajmy produktów zastępczych. Do ciast możemy np. użyć drożdży lub przetartego banana. Na forach dla alergików znajdziemy wiele bezjajecznych przepisów na pyszne dania.


Mleko krowie

U najmłodszych często mamy do czynienia z zaburzeniem potocznie zwanym „skazą białkową”. Dotyczy szczególnie niemowląt karmionych butelką. Charakterystycznymi objawami są: czerwone policzki, określane jako „lakierowane”, sucha i szorstka skóra, częste ulewanie, suchy kaszel, wodniste biegunki itp. Jedynym skutecznym leczeniem jest eliminacja mleka krowiego i jego przetworów z diety dziecka. W handlu są dostępne specjalne mieszanki mleczne modyfikowane dla niemowląt-alergików oznaczone jako HA.

Taka alergia może także wystąpić u niemowląt karmionych piersią (znacznie rzadziej). Wtedy należy kontynuować podawanie mleka kobiecego, jednak wyeliminować nabiał z diety matki. Uwaga! Kobieta karmiąca, która nie spożywa mleka, powinna zadbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie (często niezbędne jest przyjmowanie go w postaci tabletek). Lekceważenie tego odbija się bardzo niekorzystnie na zdrowiu matki. U większości dzieci zachowujących prawidłową dietę, skaza białkowa mija przed trzecim rokiem życia. Dorośli i starsze dzieci cierpią na nią zdecydowanie rzadziej.


Orzechy

Uczulać mogą wszystkie gatunki orzechów jednak najczęściej są to laskowe, arachidowe i włoskie. U niektórych alergików reakcja na orzechy przebiega bardzo gwałtownie. Wtedy nawet niewielka ich ilość może być groźna dla życia! Takich osób jest wprawdzie niewiele, ale trzeba na to bardzo uważać. Dlatego jeśli i ty jesteś uczulony na orzechy, zapytaj lekarza jakie objawy powinny wzbudzić Twoją czujność. Być może zaleci Ci noszenie przy sobie specjalnego leku, który będziesz mógł sobie podać w razie nagłej potrzeby. Eliminacja orzechów z diety jest konieczna nawet wtedy, kiedy objawy są mało nasilone. Pamiętaj, że każda reakcja uczuleniowa może być nieco inna od poprzednich. Dlatego lepiej nie ryzykować.


Inne pokarmy alergizujące

Uczulać może praktycznie wszystko (znane są przypadki alergii na czystą wodę!). Jednak, poza wyżej wymienionymi produktami, do najczęściej uczulających zaliczamy także: soję, ryby i owoce morza, cytrusy, zboża. Dlatego jeśli pojawią się u nas objawy alergii, te produkty powinniśmy wyeliminować jako pierwsze. U części osób (głównie dzieci) długotrwałe wykluczenie danego produktu z diety może spowodować ustąpienie alergii. U innych trzeba danego pokarmu unikać do końca życia.

Autor: Marta Mozol-Jursza

Komentarze