Kawowy czar

Do śniadania, deseru, a także po południu. W samotności, podczas koleżeńskich spotkań i na uroczystościach. Picie kawy jest tak powszechne, że wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez jednej filiżanki tego napoju.

Gatunki ziaren

Rodzajów kaw na sklepowych półkach czy też w kawiarniach jest wiele, jednak wszystkie robione są z jednego z dwóch gatunków ziaren. Za najlepszą uważana jest kawa arabika (Coffea arabica), która powstaje z dość twardych ziaren. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Drugi gatunek to robusta (Coffea canephora). Ma bardziej gorzki smak i zawiera znacznie więcej kofeiny. Różnice w smaku kaw zależą również od tego gdzie jest ona uprawiana i w jaki sposób. Duże znaczenie ma klimat, rodzaj gleby, czy też metoda obróbki.


Rodzaje kaw

Idąc do kawiarni, warto wiedzieć co o oznaczają często tajemniczo brzmiące nazwy.


Americano - z ekspresu z dolewką gorącej wody. Jej smak przypomina kawę filtrowaną. Podawana jest w dużych szklankach.

Café Creme - kawa z warstewką śmietanki.

Café Frappé - mocna kawa zmiksowana z lodami i mlekiem.

Caffe Latte - kawa o normalnej mocy z dużą ilością spienionego mleka.

Con Panna - porcja espresso z górką bitej śmietany.

Cappuccino - espresso z mlekiem gotowanym na parze oraz z mlekiem spienionym. Wszystkie składniki dodane w równych proporcjach.

Espresso - kawa parzona metodą espresso. Jedna porcja to 40 - 50 ml.

Espresso Dopio - podwójna porcja kawy espresso.

Flavoured Latte - kawa latte z aromatem smakowym.

Kapuziner - czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka.

Latte macchiatto - porcja kawy espresso ze spienionym mlekiem i dużą mleczną pianką.

Macchiato - kawa espresso z 1-2 łyżkami spienionego mleka.

Cafe Mocca - espresso z dużą ilością mleka, syropem czekoladowym i bitą śmietaną.

Romano - espresso podana ze świeżą skórką cytryny.

Schlagobers - mocna kawa z bitą śmietaną.

Wiener melange - kawa o normalnej mocy z ciepłym mlekiem i z czekoladą.

Autor: Oprac.AŁ

Komentarze