Jedzmy skórki jabłek

Chrupanie obierek jabłkowych hamuje rozwój chorób zapalnych jelit. Tak twierdzą naukowcy z Montana State University w Bozeman (USA). 

Naturalnym składnikiem skórek są polifenole, które mają właściwości modulujące działanie układu odpornościowego i działają przeciwzapalnie. To ważna informacja dla osób chorujących m.in. na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Crohna oraz raka jelita grubego, który ma związek ze stanem zapalnym - być może dzięki temu odkryciu można będzie stworzyć nowe, skuteczniejsze lekarstwa.
Już teraz wielu chorych w USA stosuje suplementy diety z polifenolami jako uzupełnienie konwencjonalnych terapii. Nie ma jednak wystarczająco dobrych dowodów naukowych, które uzasadniałyby takie postępowanie.
Naukowiec udowodnili jednak, że dzięki polifenolom z jabłek myszy doświadczalne były chronione przed chorobami zapalnymi jelit o charakterze autoagresywnym.

Naturalnym składnikiem skórek są polifenole, które mają właściwości modulujące działanie układu odpornościowego i działają przeciwzapalnie. To ważna informacja dla osób chorujących m.in. na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Crohna oraz raka jelita grubego, który ma związek ze stanem zapalnym - być może dzięki temu odkryciu można będzie stworzyć nowe, skuteczniejsze lekarstwa.

 

Już teraz wielu chorych w USA stosuje suplementy diety z polifenolami jako uzupełnienie konwencjonalnych terapii. Nie ma jednak wystarczająco dobrych dowodów naukowych, które uzasadniałyby takie postępowanie. Naukowcy udowodnili jednak, że dzięki polifenolom z jabłek myszy doświadczalne były chronione przed chorobami zapalnymi jelit o charakterze autoagresywnym.

Autor: Świat Zdrowia

Komentarze