Jak rozpoznać cukrzycę?

Cukrzyca jest chorobą zdradliwą a to dlatego, że chorzy często dowiadują się o niej dopiero wtedy, gdy pojawiają się groźne powikłania.

Cukrzyca rozwija się powoli czasami przez wiele lat, zanim zorientujemy się, że i nas dotknęła, zaatakowane są już niektóre narządy. Niestety cukrzyca typu 2 nazywana jest chorobą na życzenie – sami jesteśmy odpowiedzialni za jej rozwój. Do jej powstania przyczynia się do zła dieta, nadwaga, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów.

Cukrzyca jest efektem braku w organizmie insuliny, hormonu wytwarzanego przez trzustkę. Rolę insuliny w naszym organizmie można przyrównać do roli klucza – dzięki niemu możemy dostać się do domu, zaś dzięki insulinie glukoza może dostać się do komórek ciała. Tu glukoza przekształcana jest m.in. w energię. Jeśli w organizmie brakuje insuliny, cukier gromadzi się w krwioobiegu.


Predyspozycje do zachorowania na cukrzycę:

- wiek powyżej 40 lat

- nadwaga

- brak ruchu

- cukrzyca w rodzinie


Niepokojące sygnały:

- wzmożone pragnienie

- częste oddawanie moczu

- chudnięcie pomimo apetytu

- świąd skóry

- nawracające infekcje grzybicze

- ogólne osłabienie połączone z sennością

- długie gojenie się ran


Osoby, które zauważyły takie sygnały u siebie, powinny jak najszybciej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, który wypisze skierowanie do poradni diabetologicznej lub wyśle nas na badania. Cukrzyca typu 2 nie od razu wymaga leczenia insuliną. Podstawą terapii, zwłaszcza na początku, jest odpowiednio skomponowany jadłospis oraz leki. Dzięki temu można zapobiec gwałtownym skokom glukozy po posiłku.


Sprawdź BMI

Wartość BMI (Body Mass Index) jest pomocna w ocenie ryzyka wystąpienia chorób związanych z nadwagą, m.in cukrzycą typu 2. Im większa wartość BMI tym większe ryzyko wystąpienia choroby.


Jak obliczyć BMI?

BMI (Body Mass Index) to wskaźnik, określający względną masę ciała, wykorzystywany do oceny stanu odżywienia. Wskaźnik charakteryzuje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. Wartość BMI jest pomocna w ocenie ryzyka wystąpienia chorób związanych z nadwagą, takich jak: miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia, cukrzyca typu II, zespół zaburzeń oddychania w czasie snu, czy niektóre nowotwory złośliwe. Mniejsza wartość BMI oznacza mniejsze ryzyko wystąpienia tych chorób.

BMI = masa ciała wyrażona w kg : wzrost² w metrach

Wskaźnik BMI nie dotyczy:

Kobiet w okresie ciąży i karmiących piersią

Aktywnych sportowców

Osób starszych, których wzrostu nie da się precyzyjnie zmierzyć

Rosnących dzieci


Indeks glikemiczny

Każdy diabetyk na pewno słyszał o indeksie glikemicznym. Jednak termin ten powinny znać także osoby zdrowe, które ze względu na nadwagę lub uwarunkowania genetyczne w przyszłości mogą być narażone na cukrzycę typu 2.

Indeks glikemiczny pozwala posegregować produkty żywieniowe według tego, w jakim stopniu ich spożycie wpływa na podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Zasada jest prosta – im wyższy indeks glikemiczny danego produktu, tym szybciej po jego spożyciu wzrasta poziom glukozy we krwi. Tylko spożywanie dań o niskim indeksie glikemicznym zapobiega niebezpiecznym skokom glukozy.

Autor: Oprac. DK

Komentarze