Jajo doskonałe

Nowej generacji jaja - wzbogacone o m.im. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3 - opracowują wrocławscy naukowcy. Z takich jaj doskonałych powstaną później - pierwsze na rynku - "jajeczne" suplementy diety, pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

"W jaju są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia. Są one tak doskonałym produktem, że po odpowiedniej obróbce technologicznej można z nich otrzymać substancje niezbędne w prewencji chorób cywilizacyjnych" - twierdzi koordynator projektu "Ovocura" prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.


Od 2009 roku w ramach tego projektu 130 naukowców pracuje nad stworzeniem jaj doskonałych jako surowca do wytwarzania w przyszłości suplementów diety oraz nad technologiami pozyskiwania z nich cennych składników. Nowe preparaty są poddawane precyzyjnym badaniom na zwierzętach. Prace zakończą się w 2013 roku.

"Kury karmi się specjalną paszą, muszą mieć też m.in. odpowiednie warunki środowiskowe. W produkcji nie może być żadnej pomyłki, bo każda odbije się na jakości jaja. Wszystko odbywa się w sposób naturalny, nie ma tu żadnych modyfikacji jaj" - podkreślił prof. Trziszka. W prace nad doskonaleniem surowca jajczarskiego zaangażowano dwie grupy kur: Lohmann Brown, Zielononóżkę kuropatwianą oraz przepiórki japońskie.

Jaja, w porównaniu z tymi już dostępnymi na rynku, będą wzbogacone w bioaktywne substancje, w tym witaminy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe - zwłaszcza DHA, który wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu, serca i układu krążenia.

Co takiego naukowcy będą mogli uzyskać z już wzbogaconego jaja? "Różnego rodzaju preparaty, w tym fosfolipidy, m.in. lecytynę - wpływające na funkcjonowanie serca i mózgu. Substancje te będzie można później wykorzystać w suplementach diety" - wyjaśnił prof. Trziszka. Substancje te będą izolowane już w warunkach półtechniki. "Technologie odzyskiwania substancji z tych jaj są wysoko zaawansowane i mają charakter wysoko innowacyjny" - twierdzi koordynator projektu.

Czym nowe suplementy będą się różniły od innych? "Dostępne na rynku suplementy diety są z reguły pochodzenia roślinnego. My chcemy rozszerzyć ten rynek wzbogacając go o produkty pochodzenia zwierzęcego - tłumaczył naukowiec. - W jaju jest niesłychana ilość składników, które możemy wykorzystać jako naturalne komponenty w suplementach diety. W takiej ilości nie występują one w żadnej roślinie czy ziołach". W dodatku - jak podkreślił - choć można już znaleźć produkty pszczelarskie, np. mleczka pszczele czy wyciągi z miodu, to do tej pory na rynku nie było żadnych suplementów diety z jaj.

Autor: Świat Zdrowia, PAP

Komentarze