Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny  to wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi, po dwóch godzinach od zjedzenia danego produktu.

Im niższy indeks glikemiczny potrawy tym lepiej. Znajomość IG jest bardzo istotna, gdyż umożliwia kontrolę posiłków pod kątem ilości i tempa pozyskiwania glukozy. Pokarm o niskim IG sprzyja odchudzaniu. Z takiego pokarmu glukoza powoli się uwalnia i wchłania w procesie trawienia. Po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany o wysokim indeksie IG, które szybko są strawione i wchłonięte do organizmu, bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi. Nie spalamy tłuszczu, mamy wahania poziomu glukozy, ataki głodu i objadania się, tyjemy.

Sprawdź wartości indeksu glikemicznego w tabeli indeksów glikemicznych.

Autor: Piotr Grzemski

Komentarze