Gotuj dzieciom obiad

Gotowe posiłki zawierają niebezpiecznie duże ilości soli. Dużo mniej soli jest w świeżych posiłkach, przygotowywanych w domach.

Consensus Action on Salt and Health, grupa specjalistów zajmująca się badaniem wpływu soli na zdrowie odkryła, że większość z przebadanych przez nich 600 gotowych produktów dostępnych w supermarketach zawierała zbędne ilości soli. Naukowcy dodają, że przygotowanie świeżych posiłków radykalnie redukuje poziom soli. Brytyjskie supermarkety bronią się jednak, twierdząc, że przewodzą w Europie, jeśli chodzi o redukcję poziomu soli.

Specjaliści obliczyli, że przygotowanie typowego niedzielnego obiadu, sporządzonego wyłącznie z gotowych produktów: mięsa, warzyw i przypraw, może spowodować spożycie 10 gramów soli, podczas gdy maksymalna dzienna dawka powinna wynosić 6 gram. Gdyby ludzie czytali etykiety i kupowali świeże warzywa i mięso mogliby przygotować obiad zawierający mniej niż 2 gramy soli.

Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku. Naukowcy ostrzegają bowiem, że nadmierne ilości soli mogą doprowadzić do udaru mózgu, ataku serca i niewydolności serca.

Autor: Świat Zdrowia, PAP

Komentarze