Fakty i mity na temat odżywiania

Dowiedz się, czy pieczywo chrupkie jest naprawdę dietetyczne i czy zawsze po zjedzeniu czekolady muszą pojawić się na twarzy pryszcze.

Chcąc zachować piękną cerę i smukłą sylwetkę, powinnyśmy unikać tłuszczu i pieczywa.

FAŁSZ Dietetycy zalecają zmniejszenie spożycia tłuszczów. Jednak to ograniczenie dotyczy głównie tłuszczów zwierzęcych i produktów obfitych w cholesterol. Natomiast tłuszcze roślinne, takie jak oliwa czy oleje, powinny być nieodłącznym elementem naszej diety. Są bowiem źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.


Grillowane potrawy są rakotwórcze

PRAWDA/FAŁSZ Grillowanie jest jednym z najlepszych sposobów przyrządzania mięsa. Jeśli wybierzemy niezbyt tłuste gatunki, np. polędwicę wołową lub cielęcą, karkówkę czy szynkę, i będziemy piekli je bez tłuszczu, z dużą ilością przypraw, danie będzie nie tylko smaczne, ale i dietetyczne. Zioła ułatwiają trawienie i mogą zastąpić sól, której nadmiar jest dla organizmu szkodliwy. Mięso z grilla bywa niebezpieczne jedynie wtedy, gdy tłuszcz wytapiający się z niego kapie bezpośrednio na rozgrzany ruszt. Wtedy właśnie powstają rakotwórcze substancje zwane dioksanami.

Jednak w bardzo prosty sposób możemy tego uniknąć, wystarczy umieścić mięso na aluminiowej tacce lub w folii. Podobnie powinniśmy postępować z grillowanymi warzywami.


Aby być zdrowa muszę jeść dużo warzyw

PRAWDA Warzywa i owoce powinny wchodzić w skład każdego posiłku. Dostarczają cennych witamin, zwłaszcza witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego, zawierają także: wapń, potas, magnez, sód oraz błonnik pokarmowy. Pamiętajmy, że niedobór witaminy C powoduje bladość, rogowacenie się naskórka oraz utratę elastyczności skóry. Palacze są szczególnie narażeni na jej niedobór. Ich zapotrzebowanie jest dwukrotnie wyższe niż u osób niepalących. Beta-karoten natomiast poza gładką skórą oraz jej opalonym odcieniem powoduje zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia oraz powstania niektórych nowotworów.


Trzeba pić dwa litry wody dziennie

PRAWDA Minimalna ilość wody, jaka zabezpiecza niezbędne potrzeby organizmu, to l litr na dobę, maksymalna nie powinna przekraczać 30 mi wody na l kg masy ciała. Średnio zakłada się, że powinniśmy wypijać od 1,5 do 2 litrów na dobę. Pamiętajmy, że nasz organizm składa się w 70 proc. z wody. To ona stanowi środowisko dla wszystkich procesów życiowych przebiegających w naszym organizmie. Jej brak prowadzi najpierw do wysuszenia oraz przyszarzenia cery, a w dalszej kolejności do osłabienia, rozdrażnienia i bezsenności.

Do niezauważalnych, jednak niebezpiecznych, zmian należy także niedostateczne wydzielanie produktów przemiany materii prowadzące do zatrucia organizmu. Pamiętaj, że zapotrzebowanie na wodę wzrasta w trakcie uprawiania sportu lub podczas przebywania w klimatyzowanym pomieszczeniu. Najlepsza jest niegazowana woda mineralna, dlatego warto mieć ją cały czas przy sobie i popijać między posiłkami.


Jedzenie produktów light przyspiesza odchudzanie

Istnieją dwie grupy produktów typu light: dla cukrzyków, o obniżonej zawartości cukrów, ale ze zwiększoną zawartością tłuszczów, oraz dla osób odchudzających się. Te ostatnie mają przeważnie obniżoną zawartość tłuszczu, jednak często są dosładzane. Dlatego pomimo napisu light zawsze uważnie czytaj informacje na opakowaniu.


Pieczywo chrupkie jest dietetyczne

FAŁSZ Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie. Jednak ważne jest to, po jakie z nich sięgamy. Warto wybierać produkty pełnoziarniste, takie jak pieczywo razowe, grube kasze, brązowy ryż czy ciemne makarony. Te produkty są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz witamin, głównie z grupy B oraz witaminy E. Dostarczają również składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, magnez,
cynk, potas i fosfor.


Czekolada i przyprawy powodują wypryski

FAŁSZ Dermatolodzy, którzy zajmują się trądzikiem, dowiedli, że zaledwie u 5 proc. badanych pacjentów dieta ma wpływ na powstawanie albo zaostrzenie istniejących zmian skórnych. Tabliczka czekolady dziennie na pewno nie wpłynie dobrze na nasze zdrowie i figurę. Jeśli jednak ograniczymy się do dwóch, trzech kostek, a do tego zastąpimy mleczną czekoladę - gorzką, z pewnością wyjdzie to nam na zdrowie.Czekolada wspomaga produkcję serotoniny w organizmie, dlatego poprawia nam humor. Najlepsza jest gorzka, bo ma najwięcej cennych minerałów i jest bogata w polifenole, witaminę E oraz miedź - składniki działające jak antyutleniacze. Zawiera magnez, który pomaga zwalczać stres, oraz potas obniżający ciśnienie krwi. Jedna mała kostka gorzkiej czekolady dziennie może się także przysłużyć obniżeniu złego cholesterolu oraz wspomóc działanie układu krążenia.


Sól to biała śmierć

PRAWDA Sód, także ten zawarty w soli, odgrywa ważną rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie. Jednak pamiętajmy, że sól występuje w niemal wszystkich produktach spożywczych. Jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5-6 g (l płaska łyżeczka). Tymczasem statystyczny Polak spożywa jej sześciokrotnie więcej!

Autor: Justyna Marszałkowska, dietetyczka

Komentarze