Ekstrakt z grochu na nadciśnienie i nerki

Kanadyjscy badacze uważają, że groch zwyczajny może wkrótce stać się skutecznym suplementem diety dla osób cierpiących na nadciśnienie lub przewlekłą chorobę nerek.

Bogaty w proteiny, błonnik i witaminy groch od dawna jest uważany za ważny element diety. Jego dodatkową zaletą jest niska kaloryczność.


- Białko zawarte w grochu może opóźnić lub zapobiec zaburzeniom funkcji nerek u osób z nadciśnieniem. Z kolei tym, którzy cierpią na przewlekłą chorobę nerek, białko pomoże uregulować ciśnienie, dzięki czemu osoby te będą mogły żyć dłużej - mówi dr Rotimi Aluko z University of Manitoba.


Przewlekła choroba nerek jest trudnym do zwalczenia problemem, z którym boryka się coraz więcej osób. Głównym czynnikiem ryzyka jest nadciśnienie. W zaawansowanym stadium chory wymaga dializy lub transplantacji.

Choć dokładne działanie ekstraktu z grochu nie jest jeszcze znane, naukowcy twierdzą, że podnosi on poziom cyklooksygenazy, czyli enzymu, który pozytywnie wpływa na pracę nerek. Ale uwaga: samo spożywanie grochu nie przyniesie pożądanych rezultatów, kluczowe proteiny nie są aktywne w ziarnach i muszą zostać uaktywnione poprzez działanie specjalnych enzymów. Odpowiedni preparat może trafić na rynek w ciągu dwóch-trzech lat. Jak mów dr Aluko, w formie tabletki lub proszku będzie można dodawać do posiłków i napojów.

Autor: (PAP)

Komentarze

  • 2016-03-30 gość

    ciekawa wiadomosc - czekamy na wprowadzenie na rynek (szkoda tylko, ze samo jedzenie grochu nie dziala)