Dieta w chorobach nerek

W leczeniu chorób nerek, oprócz farmakologii, istotną rolę odgrywa dieta. Odpowiednio dobrana ma duży wpływ na powodzenie zastosowanej terapii. Jej rodzaj zależy przede wszystkim od typu schorzenia.

Przy przewlekłej niewydolności nerek zalecane jest ograniczanie spożywania białka. Nie oznacza to, że nie można jeść jaj czy pić mleka – te produkty zawierają białko pełnowartościowe i również powinny być w podstawowych ilościach spożywane. Osoby z tą chorobą powinny jednak dostarczać do organizmu energię przede wszystkim za pośrednictwem tłuszczy roślinnych i węglowodanów, a raczej wyeliminować tłuszcze zwierzęce. Ich dieta musi być bogata przede wszystkim w owoce i warzywa.


Sól na cenzurowanym

Przy występujących obrzękach i nadciśnieniu, należy ograniczyć ilość sodu, co wiąże się z unikaniem soli, produktów wędzonych czy też konserw. Jeśli badania wykażą zbyt duże stężenie potasu wskazane jest unikanie:

- pomidorów

- bananów

- orzechów

- czekolady

- suszonych owoców

- nasion roślin strączkowych

- grzybów

- ziemniaków i kasz

Należy zrezygnować również ze spożywania dużej ilości mięsa.


Mocznica i kamica

Gdy zdiagnozowana zostanie mocznica, dieta powinna być lekkostrawna, bez potraw smażonych i pieczonych. Lepiej zrezygnować z razowego pieczywa, płatków zbożowych, ryb, cielęciny, kaszy, nasion strączkowych i napojów gazowanych. Przy kamicy nerkowej należy pamiętać o dużej ilości płynów. Zaś w zespole nerczycowym ważne jest spożywanie chudego mięsa, ryb i nabiału, czyli produktów zawierających pełnowartościowe białko.


Należy ograniczyć tłuszcze zwierzęce, sól i smażone potrawy, a zastąpić je warzywami i owocami.

Przy planowaniu diety dla osób z chorobami nerek istotne jest wzięcie pod uwagę rodzaj schorzenia, intensywność i przebieg choroby, masę ciała oraz aktywność fizyczną. W każdym przypadku wskazana jest indywidualna konsultacja z lekarzem nefrologiem, nadzorującym przebieg choroby.

Zobacz także: Dieta 3D Chili

Autor: Oprac.AŁ

Komentarze