Dieta na dziewięć miesięcy. Jak odżywiać się w czasie ciąży

Nieważna płeć, ważne żeby było zdrowe – tak najczęściej mówią kobiety ciężarne i … pochłaniają czwartego hamburgera. Często nie zdają sobie sprawy z tego, że ich dieta decyduje o kondycji malucha.

To jak odżywiamy się w czasie ciąży jest pierwszym dowodem miłości a zarazem najlepszym posagiem dla naszego dziecka. Kobieta ciężarna zwykle zjawia się u lekarza w drugim, trzecim miesiącu ciąży; do tego czasu rozwijający się płód zdążył już wypić kilkadziesiąt kaw, trochę wina czy piwa, zjeść parę paczek chipsów, a czasami nawet się odchudzał. Świadomość wielu przyszłych mam rośnie wraz z powiększającym się brzuchem, tymczasem to pierwszy trymestr decyduje o rozwoju i kondycji naszego dziecka.


Pierwszy trymestr

Zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej wzrasta o około 2200-2600 kilokalorii i w dużej mierze zależy od tego, jaką pracę wykonuje. W pierwszym trymestrze ciężarne tyją ok. 2 kg, jeśli jednak te pierwsze tygodnie wiążą się z wymiotami, zamiast przybrać mogą nawet kilka kilogramów stracić. Dieta w tym okresie, oprócz tego, że musi być wysokobiałkowa i bardzo urozmaicona, musi uwzględniać kobiece smaki i kaprysy. Posiłki powinny składać się przede wszystkim z chudego mięsa, ryb, nabiału, warzyw i owoców.

Wielu ciężarnym w pierwszych trzech miesiącach towarzyszą poranne nudności i wymioty. By im zapobiec wystarczy przed wstaniem z łóżka wypić trochę ciepłego mleka lub pół szklanki ciepłej wody z imbirem. Ważne jest, by korzeń był świeży, utarty na tarce a nie sproszkowany. Zeskrobane, drobne wiórki można też dodać do zup, sosów, mięs czy ryżu. Uważać trzeba na cytrusy, owoce wychładzają żołądek, co może dodatkowo nasilać nudności. Ostatni posiłek kobiety ciężarne powinny jeść przynajmniej dwie godziny przed snem. Dobrze jest też, gdy w swojej torebce mają migdały (ale nie prażone, czy w miodzie), są naprawdę skuteczne w walce z nudnościami.

Dietę wspomagają często witaminy w tabletkach. Wiele kobiet łyka je bez wiedzy i kontroli lekarza. To błąd! Nigdy, a już szczególnie będąc w ciąży, nie należy przyjmować samemu żadnych preparatów farmakologicznych. Przedawkowanie witamin również może zaszkodzić rozwojowi dziecka. Pamiętajmy, że to nasz ginekolog decyduje czy i jakie preparaty witaminowe możemy przyjmować. Ponadto, wszystkie witaminy można uzupełnić poprzez odpowiednie odżywianie się. Należy spożywać dużo świeżych owoców, surowych warzyw w formie sałatek, świeżych soków (najlepiej domowych, wyciśniętych), zimą dobre są również mrożonki.


Gdy jesz za dwóch

Podczas ciąży nie musimy jeść dużo więcej, ale na pewno dużo lepiej. W drugim i trzecim trymestrze waga kobiety oczekującej dziecka powinna wzrosnąć o 6-7 kg. W sumie średni przyrost wagi ciężarnej to 12,5 kg. Oczywiście każda z nas może przybierać na wadze w swoim tempie, większość też przybiera znacznie więcej niż wskazuje norma. Spowodowane jest to po prostu objadaniem się, nie liczymy zjedzonych słodyczy czy hamburgerów, ciąża usprawiedliwia nasze łakomstwo. Wystarczy wyeliminować puste kalorie, a apetyt zaspokoić zdrową żywnością. Rozwijające się dziecko czerpie energię i składniki odżywcze z organizmu matki. Należy o tym pamiętać i nie lekceważyć wskazówek wysyłanych przez ciało. Jedzmy więc częściej – pięć, sześć posiłków dziennie, ale w mniejszych ilościach. Dzielenie posiłków na porcje sprawia, że żołądek jest mniej obciążony, a częste podjadanie reguluje wytwarzanie soków trawiennych.

Zarówno niedobór jak i nadmierny przyrost wagi ciężarnej mogą mieć tragiczne konsekwencje.


Najważniejsze jest białko

Bardzo ważnym składnikiem diety ciężarnej jest białko, zapotrzebowanie na nie w okresie ciąży wzrasta do około 100g na dobę. Jego podstawowym źródłem oprócz mleka i jego przetworów są różne gatunki mięs: wołowina, drób, chuda wieprzowina, jaja, ryby. Dużo białka zawierają też nasiona roślin strączkowych (soja, bób, fasola itp.). Zawartość tłuszczów w diecie ciężarnej powinna być taka sama jak w okresie przed ciążą i stanowić powinna 30% dziennej wartości energetycznej, natomiast zdecydowanie wzrasta zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy i alfa-linolenowy (oleje słonecznikowe i lniane).


Pij na zdrowie

Ale tylko soki, niegazowaną wodę mineralną i słabą herbatę. Nadmierna ilość kofeiny czy teiny zawarte w wielu napojach mogą wywołać przedwczesny poród. Równie niebezpieczne są napoje gazowane, które w układzie pokarmowym, funkcjonującym nieco inaczej niż zwykle, wywołują wzdęcia. Najlepiej więc zastąpić je sokami i wodą mineralną z niską zawartością sodu. Należy pić przynajmniej dwa litry płynów dziennie. W czasie ciąży nie wolno pić alkoholu i to nawet w małych ilościach. Dziecko je i pije wszystko to, co i my, czy niemowlakowi podałabyś kieliszek wina?

Racjonalna dieta w czasie ciąży jest darem dla dziecka na całe życie, a dla matki pierwszą lekcją macierzyństwa.


Wykaz produktów, na które w ciąży trzeba uważać:

- surowe owoce morza
- ryby słodkowodne
- sushi
- tatar
- niepasteryzowane mleko
- sery pleśniowe i typu camembert
- surowe jajka
- mocna kawa, herbata
- coca-cola

Autor: Daria Kaczmarek

Komentarze

  • 2016-03-31 gość

    W moim przypadku niestety sama dieta nie wystarczyła:/, musiałam brać suplement diety, bo ciągle miałam jakiś nie dobór, na szczęście po 9 miesiącach urodziłam zdrowego chłopca:)

  • 2016-03-31 gość

    Niepijcie alkocholu w ciozy

  • 2016-03-31 gość

    Hej dziewczyny ja jestem w 19tym tygodniu i okropnie mczę się z hemoroidami i zaparciami robie wszystko co mogę ale one nie znikają a jak znikną to tylko na tydzień czy parę dni i powracają ale czego się nie poświęci dla dziecka:))) ogólnie czuję sie dobrze zaczyna dokuczać mi powoli ból pleców ale i to zniosę. Pozdrawiam Was miłe Panie i życzę dużo wspaniałchy dni...