Dieta na czas choroby

Odpowiednia dieta w trakcie choroby jest niedocenianą, ale bardzo skuteczną formą terapii. Nie tylko skraca czas trwania dolegliwości. Może je także łagodzić i poprawiać nasze samopoczucie.

Ogólne zasady spożywania posiłków w czasie choroby

Kiedy chorujemy nasz organizm potrzebuje dużej ilości płynów. Dlatego powinniśmy pić częściej niż zazwyczaj. Szczególnie, jeśli gorączkujemy. Zaleca się spożycie nawet trzech litrów wody dziennie. W praktyce powinno się jednak pić zawsze wtedy, kiedy odczuwamy pragnienie.

Nasza dieta powinna być przede wszystkim bogata w witaminy, dlatego spożywajmy dużo warzyw i owoców. Najbardziej wskazane są warzywa zielone (brokuł, fasola, brukselka) i owoce bogate w witaminę C (cytrusy, porzeczki, jagody). Ważne, aby jeść regularnie, nawet jeśli nie mamy apetytu. Zamiast opuszczać posiłki jedzmy mniejsze ilości.

Nasze ciało jest nastawione na walkę z chorobą, dlatego lepiej wybierać potrawy lekkostrawne, aby nie obciążać jelit. Wyeliminujmy dania smażone, a wybierajmy gotowane. Jarzyny gotujmy jak najkrócej, aby zachowały cenne składniki.
W walce z chorobą niezastąpione jest mleko i jego przetwory. Możemy łączyć je z owocami i miodem tworząc zdrowotne koktajle. Jogurty są niezastąpione w przypadku antybiotykoterapii, gdyż chronią żołądek przed jej powikłaniami. Osłonowo na nasz układ pokarmowy działa też kisiel. Poniżej przedstawione są potrawy szczególnie polecane w diecie osób z infekcją.


Rosół

Ta potrawa od dawien dawna uznawana jest w medycynie ludowej za terapeutyczną. Ma bardzo wiele zalet: jest smaczna, bogata w witaminy i składniki mineralne, sycąca. Zaleca się ją podawać w niektórych rodzajach biegunek, gdyż uzupełnia utracone składniki. Cechą nie mniej ważną jest fakt, że rosół często smakuje nawet osobom, które z powodu choroby mają niezbyt dobry apetyt. Aby rosół miał największe właściwości terapeutyczne, najlepiej przyrządzić go z kury lub kaczki. Należy również dodać duże ilości marchewki i pora. Przestudzony rosół (w temperaturze około 30 stopni) łagodzi ból gardła.


Czosnek

Jest naturalnym antybiotykiem. Co więcej, prawdopodobnie bakterie nie mają zdolności wytwarzania oporoności na jego działanie (jak się dzieje z wieloma syntetycznymi lekami bakteriobójczymi). Przy regularnym spożywaniu ma też doskonały wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy, gdyż działa przeciwmiażdżycowo. Zaleca się dodawać go w formie surowej do kanapek i sałatek. Jednak przy podgrzewaniu zachowuje część swoich właściwości, dlatego w trakcie choroby można jeść go także w zupie czy sosie. Skraca czas choroby, a jego intensywny zapach nieco udrażnia zatkany nos. Uwaga – u osób z wrażliwym żołądkiem czosnek może powodować dolegliwości gastryczne.


Twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Danie proste i niedoceniane w diecie osób przeziębionych. Dostarcza witamin (w tym szczególnie cennej w okresie choroby witaminy C), mikroelementów i białka. Dieta chorych często zawiera zbyt mało białka, a jest ono niezbędne do walki z drobnoustrojami wywołującymi infekcję. Szczypiorek to cenne źródło witaminy C. Działa także antybakteryjne. Rzodkiewka wykazuje działanie wykrztuśnie. Twaróg z warzywami pozytywnie wpływa na samopoczucie i pomaga zmniejszyć uczucie osłabienia. Nie będzie jednak dobrze tolerowany przez osoby z wysoką gorączką.


Mleko z masłem i miodem

Znany, ludowy specyfik o doskonałych właściwościach leczniczych. Zawiera cenne białko, witaminy A, D, E i K oraz miód. Ważne jednak, aby nie dodawać miodu do gorącego mleka. W zbyt wysokiej temperaturze miód traci część swoich właściwości. Dlatego warto poczekać aż napój przestygnie. Po wypiciu należy położyć się do łóżka. Tak przyrządzone mleko ma bowiem właściwości rozgrzewające i wychłodzenie mogłoby nam zaszkodzić. Mleko z masłem i miodem działa łagodząco na ból gardła, powoduje obniżenie gorączki, pomaga przy bólach głowy. Niektórzy dodają do tego napoju odrobinę roztartego czosnku, co doskonale wpływa na jego właściwości lecznicze.

Autor: Marta Mozol-Jursza

Komentarze