Dieta Dukana niebezpieczna dla zdrowia

Autor jednej z najpopularniejszych diet odchudzających, Pierre Dukan, przegrał proces o zniesławienie, jaki wytoczył innemu francuskiemu dietetykowi Jean-Michel Cohenowi za to, że ten określił jego dietę, jako groźną dla zdrowia.

Jean-Michel Cohen w 2010 r. w wywiadzie dla jednego z magazynów zarzucił Dukanowi, że jego dieta odchudzająca dla niektórych stosujących ją osób jest niebezpieczna, gdyż powoduje wzrost poziomu cholesterolu, przyspiesza rozwój miażdżycy tętnic i zwiększa ryzyko raka piersi u kobiet.

Jak poinformowała agencja AP, po ogłoszeniu wyroku sądu Dukan bronił swojej diety twierdząc, że stosuje ją aż 24 mln osób. Jego książka poświecona diecie w ubiegłym roku była we Francji bestsellerem. Znalazła się też na liście najlepiej sprzedających się książek w USA i Polsce. Wśród zwolenników diety Dukana są m.in. Carole Middleton i Jennifer Lopez.

Richard Malka, obrońca Jean-Michel Cohena, powiedział, że nie można uciszyć krytyki odwołującej się do faktów naukowych. Dodał, że "najważniejsze jest bezpieczeństwo pacjentów, a nie drażliwość lekarzy". Dr Elisabeth Weichselbaum z British Nutrition Foundation podkreśliła w wypowiedzi dla BBC, że nie jest korzystne dla zdrowia wyłączanie z diety całych grup produktów spożywczych, takich choćby węglowodany. "Ograniczenia dietetyczne na krótki okres, np. na tydzień, nie mają dla zdrowia większego znaczenia. Gdy jednak trwają zbyt długo, mogą pozbawić organizm ważnych składników pokarmowych" - twierdzi brytyjska specjalistka. Jej zdaniem, dla osób pragnących się odchudzić najbardziej korzystna jest dieta mniej kaloryczna, ale zbilansowana. Przyznaje, że dieta wysokobiałkowa (jaką proponuje Dukan - PAP) działa odchudzająco i że na pewien czas można zrezygnować ze spożycia węglowodanów. Jednak w dłuższym okresie wszelkie diety restrykcyjne mogą być groźne dla zdrowia. Według dr Weichselbaum, zwykle mniej ryzykowne są diety bogate w węglowodany i ubogie w białko. Dieta "wysokobiałkowa" może łatwo przekształcić się w dietę "wysokotłuszczową", szczególnie wtedy, gdy w większych ilościach spożywane są tłuste mięso i wędliny. Ostrzega również, że dieta wysokobiałkowa przy niewielkim spożyciu błonnika często powoduje zaparcia.

W Polsce coraz więcej osób zgłasza się do lekarzy z problemami zdrowotnymi wywołanymi stosowaniem diety Dukana, która może zaburzyć funkcjonowanie wątroby oraz nerek i przyczynić się do rozwoju osteoporozy.

Autor: Świat Zdrowia, PAP

Komentarze