Dieta dla zdrowej skóry, włosów i paznokci

Przyglądając się swojemu odbiciu w lustrze zauważasz, że twoja skóra straciła blask, a włosy i paznokcie stały się suche, łamliwe i rozdwojone? Nie pomagają nawet najlepsze kosmetyki? Przyjrzyj się swojej diecie.

Mówi się, że wygląd to nie wszystko. Ale to świeża cera, zadbane włosy i zdrowe paznokcie przyciągają wzrok. Stanowią nasza wizytówkę. Problemy z włosami i paznokciami są najlepszym dowodem na to, że z naszym organizmem dzieje się coś niepokojącego. Brak mu odpowiedniej dawki witamin i minerałów.

Tak naprawdę jednak nawet najbardziej skuteczne kosmetyki nie sprawią, że włosy nabiorą blasku, przestaną się łamać a paznokcie rozdwajać i pękać, jeśli wpierw nie dostarczymy organizmowi wraz z pożywieniem niezbędnych mu składników odżywczych i budulcowych. Skóra jest bowiem żywą tkanką. Posiada właściwości regeneracyjne. Jeśli dojdzie do jej uszkodzenia, możemy za pomocą odpowiednio dobranych preparatów oraz właśnie diety, doprowadzić do poprawy jej wyglądu. Z kolei włosy i paznokcie, z uwagi, iż zbudowane są z martwych komórek, tej zdolności nie wykazują - jeśli chcemy cieszyć się ładnym wyglądem, zadbać musimy o to, by wyrastały zdrowe.


Urozmaić swoją dietę

Ważne jest, aby nasza codzienna dieta dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Jadłospis musi być jak najbardziej urozmaicony. Nie może zabraknąć w nim świeżych warzyw i owoców, pełnoziarnistego pieczywa, kaszy, nabiału, chudego mięsa czy ryb. Decydując się na wykluczenie którejkolwiek z grup produktów, musimy liczyć się z tym, że odbije się to na naszym wyglądzie. Istnieje jednak grupa składników odżywczych, które szczególnie korzystnie wpływają stan skóry, włosów i paznokci i to na nie winniśmy zwrócić szczególna uwagę.


- Zadbaj o budulec

Białko wchodzi w skład ścian komórkowych, niezbędne jest do produkcji nowych i odbudowy uszkodzonych komórek naskórka, jest podstawowym składnikiem włókna włosa i płytki paznokciowej. Szczególnie bogatym jego źródłem są oczywiście mięso, ryby i drób. Równie cenny jest jednak nabiał, warzywa strączkowe, jajka oraz produkty zbożowe.


- Chroń się przed odwodnieniem

Woda wypełniając komórki organizmu warunkuje prawidłowe napięcie skóry i jej jędrność. Jednocześnie wspomaga usuwanie z organizmu toksyn, które zalegając w nim przyczyniają się do pogorszenia stanu skóry, która staje się matowa. Podobnie reagują włosy, zaś paznokcie staja się bardziej łamliwe. Pamiętać należy więc o wypijaniu co najmniej 1, 5 litra płynów dziennie.


- Witaminy i minerały zapewnią równowagę

Witaminy i minerały pełnią w organizmie rolę regulacyjną. Odpowiadają za zachowanie równowagi kwasowo – zasadowej. Dla skóry i jej przydatków szczególnie ważna jest witamina A oraz jej prekursor, czyli beta karoten. Źródłem tej pierwszej są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego: żółtka jaj, tłuszcze rybie, żółte sery. Jednak można odnaleźć ją także w margarynach do smarowania, które są w nią wzbogacane. Beta karoten zaś występuje w dużych ilościach w roślinach o żółtej, pomarańczowej i zielonej barwie, a zatem w: marchewce, dyni, zielonym groszku, fasolce szparagowej, morelach czy brzoskwiniach.

Niezbędna jest tutaj także witamina E, która chroni przed szkodliwym wpływem środowiska oraz witaminy z grupy B. Tę pierwszą odnaleźć możemy w olejach roślinnych, avocado, pieczywie pełnoziarnistym, kukurydzy, nasionach słonecznika, sezamu oraz migdałach. W witaminy z grupy B z kolei bogate są: mleko i jego przetwory, żółtka jaj, drożdże, pełnoziarniste pieczywo, otręby, zielone warzywa liściaste, pestki słonecznika.

Równie istotne są pierwiastki takie jak cynk, żelazo, selen, wapń czy magnez. Dobrym źródłem cynku w diecie są mięso, ryby, ostrygi, jaja, warzywa, ziarna zbóż, pestki dyni, chude mleko. W rybach i ziarnach zbóż odnaleźć możemy także selen. Innymi produktami bogatymi w ten pierwiastek są drożdże, czosnek, pomidory, kukurydza, orzechy. Żelaza szukać należy w suszonych owocach, czerwonym mięsie, oraz zielonych warzywach. Bogate w wapń zaś są mleko i jego przetwory, sery, jaja, soja, sardynki, łosoś, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, fasola, brokuły, szpinak, buraki i rabarbar.


- Niezbędne kwasy omega – 3 i omega – 6

Pełnią wiele różnorodnych funkcji w organizmie. Zbyt mała ilość w diecie objawiać może się także zmianami skórnymi i wypadaniem włosów. Ponieważ nasz organizm nie potrafi samodzielnie ich wyprodukować, konieczne jest dostarczenie ich wraz z posiłkami. Ich najlepszym źródłem są oleje roślinne, ryby morskie jak makrela, łosoś, halibut, dorsz, śledzie czy sardynki. Także nasiona słonecznika, sezamu, orzechy, kiełki pszenicy czy nasiona dyni.

Wprowadzając zmiany w diecie pamiętać musimy, iż zamierzone efekty nie będą natychmiastowe, zaś pierwszych oznak poprawy stanu włosów i paznokci winniśmy szukać u ich nasady. Pamiętając, że paznokieć rośnie około 6 miesięcy, zaś włosy przyrastają w tempie około 1 cm na miesiąc, jedynie długofalowe stosowanie diety przyczyni się do widocznej poprawy ich stanu.

Zobacz także: Dieta 3D Chili

Autor: Joanna Kopińska

Komentarze

  • 2016-03-31 gość

    Zgadzam się że białko tworzy błony komórkowe,ale ściany komórkowe?! Przecież artykuł dotyczy ludzi nie roślin...