Dieta dla serca

Kardiolodzy od lat podkreślają, że zaburzeniom pracy serca i układu krwionośnego można zapobiec poprzez pozytywne zmiany w stylu życia, jak np.: wprowadzenie zdrowej diety, regularny wysiłek fizyczny, rzucenie palenia papierosów i codzienny relaks.

Cholesterol i serce

Zacznijmy od zbadania poziomu cholesterolu we krwi – całkowitego, „złego” LDL i „dobrego” HDL. Jeżeli wynik przekroczy normę (190 mg/dl cholesterolu całkowitego) oznacza to, że możemy być w grupie ryzyka występowania miażdżycy (ryzyko ocenia lekarz). W przypadku nadmiaru cholesterolu we krwi, występuje patologiczne zjawisko odkładania się go w ściankach naczyń krwionośnych (miażdżyca). Gdy we krwi krąży zbyt dużo lipoprotein LDL, a zbyt mało HDL, następuje wbudowywanie blaszek miażdżycowych w ściany tętnic, zwiększając ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Powszechnie uznaje się podwyższone stężenie cholesterolu LDL za jeden z modyfikowalnych czynników ryzyka choroby wieńcowej. Wykazano, że można jej zapobiegać stosując zarówno leki obniżające stężenie lipidów, jak i właściwy sposób odżywiania.


Tłuszcze roślinne w diecie obniżającej cholesterol

Wprowadzając dietę, która ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu warto zwrócić uwagę na tłuszcze, które na co dzień spożywamy. Powinny one dostarczać człowiekowi od 30 do 35% dziennej energii. Jedynie 10% z nich powinny stanowić nasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałe zapotrzebowanie powinniśmy uzupełniać spożywając wysokiej jakości tłuszcze roślinne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy je m.in. w oliwie z oliwek, rybach morskich a także wysokiej jakości miękkich margarynach. Obecność tłuszczów w diecie jest niezbędna, ale warto pamiętać, że liczy się ich jakość.

Ponadto, należy jeść więcej warzyw i owoców, sięgać po pełnoziarniste produkty zbożowe, wybierać mleko i przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, a ograniczyć spożywanie cukru, słodyczy i alkoholu.

Powinniśmy także unikać dosalania jedzenia – sól z powodzeniem możemy zastąpić przyprawami i ziołami, które dodadzą potrawom wyjątkowego smaku.


Autor: Oprac. DK

Komentarze