Cukrzycowe mity

Wokół cukrzycy narosło wiele półprawd i mitów, które cały czas funkcjonują w świadomości ludzi powodując dezorientację i nieuzasadnione lęki. Warto się im przyjrzeć.

Cukrzyca typu 2 może się cofnąć, gdy zrzucimy parę kilogramów

Prawda: na skutek diety obniża się poziom glukozy we krwi i zmniejsza insulinooporność.


Stres przyczynia się do podniesienia poziom cukru

Prawda: stres uwalnia hormony, które m.in. podwyższają ciśnienie krwi i poziom cukru. Stres przyczynia się nie tylko do podwyższenia poziomu cukru także do zawału serca.


Zaburzenia widzenia mogą świadczyć o cukrzycy

Prawda: na skutek gromadzenia się chlorku sodu w soczewce, zmienia się jej kształt i obniża ostrość. Objaw ten zanika po rozpoczęciu leczenia.


Zaburzenia erekcji mogą być objawem cukrzycy

Prawda: zaburzenia te spowodowane są podwyższonym poziomem cukru, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia układu nerwowego. Badania, wykazują związek między zaburzeniem erekcji a złym wyrównaniem metabolicznym cukrzycy, zaburzeniem lipidowym a także podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Najczęściej jednak kłopoty z erekcją ustępują samoczynnie w przypadku skutecznie leczonej cukrzycy.


Kobiety z cukrzycą w okresie menopauzy nie powinny stosować hormonalnej terapii

Fałsz: mogą ją stosować, decyzja należy do lekarza.


Na niedocukrzenie najlepszy jest czekoladowy cukierek

Fałsz: wyroby czekoladowe zawierają cukry proste i tłuszcze, które mogą być wykorzystywane w niedocukrzeniu, ale tylko w ostateczności, gdy chory nie ma przy sobie nic innego do jedzenia.


Chory na cukrzycę może jeść owoce bez żadnych ograniczeń

Fałsz: owoce zawierają cukier prosty – fruktozę. Diabetyk nie powinien jednorazowo zjadać wielu owoców, a już na pewno wyrzec się musi winogron czy bananów. (patrz: indeks glikemiczny)


Niesłodki alkohol obniża poziom cukru

Prawda: chorzy na cukrzycę mogą pić go w niewielkich ilościach, ponieważ hamuje on wytwarzanie i wydzielanie glukozy przez wątrobę. Wypicie alkoholu należy uwzględnić w obliczeniach dietetycznych, traktując alkohol równoważnie z tłuszczami: 1 g alkoholu dostarcza 7 kcal (29 kJ). Pamiętać jednak należy, że chory na cukrzycę będący pod wpływem alkoholu może nie rozpoznać objawów niedocukrzenia, co opóźni interwencję i zagraża ciężką hipoglikemią.


Diabetyk nie może być zawodowym kierowcą, operatorem dźwigu ani pracować na wysokościach

Prawda: istnieją zawody wykluczjące cukrzyka z powodu możliwości wystąpienia hipoglikemii a co za tym idzie niosą ryzyko dla pasażerów i chorego.


Po długotrwałym przyjmowaniu tabletek przeciwcukrzycowych chory musi przejść na leczenie insuliną

Prawda: po kilku latach przyjmowania tabletek, następuje tzw. wtórna nieskuteczność na doustne leki przeciwcukrzycowe. Tabletki już nie wystarczają do obniżenia poziomu glukozy, skuteczna jest tylko insulina.

Autor: Oprac. DK

Komentarze