Cukier nie lubi fasoli i melona

Zioła nigdy nie zastąpią insuliny, ale mogą skutecznie wspomóc leczenie cukrzycy. W końcu to one były pierwszymi lekami, stosowanymi już przed wiekami w przypadku „słodkiej choroby”.

Oczywiście, dziś nie zastąpią one insuliny, ale mogą wspomóc leczenie i stanowić doskonałą profilaktykę dla osób narażonych na cukrzycę typu 2. Wszystko dlatego, że niektóre rośliny potrafią „zbić” poziom cukru we krwi.


Nowe oblicze fasoli

W preparatach dla cukrzyków wykorzystuje się morwę białą, która zawiera substancje hamujące działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów, a tym samym zapobiega metabolizmowi cukrów złożonych w glukozę. Dzięki temu część węglowodanów przechodząc przez jelita pozostaje niestrawiona, a następnie zostaje wydalona z organizmu. Tym samym w organizmie człowieka po posiłku nie wzrasta poziom cukru we krwi. Dlatego liście morwy białej wykorzystywane są także w preparatach wspomagających odchudzanie. Dodatkowo, związki zawarte w morwie białej wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu.

Cukrzykom znana powinna być także fasola zwyczajna, zwłaszcza jej owocnia, a to dlatego, że blokuje ona działanie enzymu –α-amylazy – i zapobiega rozkładowi cukrów. Dzięki temu w organizmie nie powstają nadwyżki energetyczne.

Osobom z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów polecana jest także kora cynamonowca. Zawarte w niej składniki regulują poziom cukru i lipidów we krwi. Spośród ziół stosowanych do regulacji poziomu cukru we krwi warto wymienić także czosnek, liść aloesu, nasienie kozieradki, liść pokrzywy oraz korzeń żeń-szenia. Wszystkie one mają działanie zbliżone do działania morwy białej.


Roślinna insulina

Warto wspomnieć także o borówce czernicy, w której występuje substancja podobna w działaniu do insuliny. Borówkę, popularnie nazywaną czarną jagodą, możemy spotkać w lasach w całej Polsce, zwłaszcza zaś w borach iglastych. Liczne badania potwierdziły, że napar z liści borówki czernicy zmniejsza wydzielanie cukru z moczem, a jednocześnie sprawia, że w organizmie wzrasta tolerancja na węglowodany. Ale uwaga – przy dłuższym stosowaniu borówka może wywołać objawy uboczne. Dlatego długa terapia samą borówką nie jest polecana. Rewelacyjne efekty w obniżaniu poziomu cukru we krwi może przynieść stosowanie ziela rutwicy. Roślina ta zawiera także sól chromu, którego niedobór w organizmie człowieka może mieć swój udział w wywołaniu cukrzycy.

Ugruntowaną pozycję w leczeniu cukrzycy ma owoc jałowca, który również potrafi skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi. Ze względu na to, że cukrzyca staje się poważnym problemem społecznym, naukowcy coraz więcej czasu spędzają na poszukiwaniu kolejnych substancji leczniczych zawartych w roślinach, które mogłyby być wykorzystane przy produkcji leków i środków wspomagających leczenie diabetyków.


Nadzieja w melonie

Zainteresowaniem naukowców od pewnego czasu cieszy się gorzki melon, czyli balsamka ogórkowa, której owoc jest bardzo podobny z wyglądu do ogórka. Być może już niedługo gorzki melon będzie miał swój udział w leczeniu „słodkiej choroby”. Na razie potwierdziły to badania na zwierzętach. Potrzebne są jednak kolejne. Duże nadzieje niosą także badania prowadzone nad ostropestem plamistym, rośliną stosowaną od wielu lat w ziołolecznictwie, choć nie do leczenia cukrzycy. Tymczasem zawiera ona sylimarynę i to prawdopodobnie ten składnik jest odpowiedzialny za jej lecznicze właściwości.

Działanie tych wszystkich ziół wspomoże mniszek pospolity i kłącza perzu, które zawierają sole mineralne, witaminy z grupy B i C.

Autor: Sybilla Walczyk

Komentarze