Co wiemy o aminokwasach – arginina

Elementarnym składnikiem naszego organizmu są zbudowane z aminokwasów białka. W ciele dorosłego człowieka o wadze 70 kg znajduje się około 10 kg białek, co daje nam wyobrażenie o sile i zakresie działania tych związków na nasz organizm.

Aminokwasy to podstawowe składniki białek. W przyrodzie znanych jest ponad 300 rodzajów występujących naturalnie, natomiast w komórkach istot żywych jest ich 20. Ze względu na miejsce powstawania aminokwasy można podzielić na endogenne, czyli takie, które produkuje nasz organizm oraz egzogenne dostarczane w pożywieniu.

Główną fabryką, w której są one produkowane, jest wątroba. To tutaj niektóre aminokwasy, pochodzące z pokarmu lub białek ustrojowych, ulegają rozkładowi i jednocześnie wytwarzane są inne, wykorzystywane do syntezy białek. Wiele stosunkowo rzadkich chorób genetycznych, takich jak fenyloketonuria polega na zaburzeniu katabolizmu aminokwasów, a choroba ta, nie będąc leczona, może spowodować upośledzenie umysłowe lub śmierć.

Aminokwasy, które naturalnie występują w przyrodzie, stosuje się jako leki w przypadku upośledzonej gospodarki białkowej, powstającej na skutek nieprawidłowego przyswajania białka albo jego utraty, związanej z przewlekłymi chorobami, operacjami chirurgicznymi lub marskością wątroby.


Arginina warta Nobla

Jednym z bardziej istotnych aminokwasów, o którym ostatnio wiele się mówi i pisze, jest arginina. W warunkach niezaburzonej homeostazy jest ona produkowana w naszym organizmie, a więc należy do grupy aminokwasów endogennych. O sile jej oddziaływania na nasze zdrowie świadczy fakt, że trzech farmakologów amerykańskich: Robert Furchgott, Louis I. Ignarro i Ferid Murad otrzymało w 1998 roku Nagrodę Nobla za badania nad wpływem argininy na nasze zdrowie.

Stwierdzono niepodważalnie, że dzięki unikalnemu mechanizmowi działania arginina prowadzi w organizmie do uwolnienia tlenku azotu, substancji o niezwykle korzystnym wpływie na naczynia krwionośne, a konkretnie na śródbłonek naczyń. W takich chorobach jak miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność nerek zaobserwowano niedobór tlenku azotu.

Możemy więc stwierdzić, że arginina wpływa na takie choroby, jak nadciśnienie, hamuje również agregację płytek krwi, pobudza fibrynolizę, stymuluje wzrost, wspomaga przemiany tłuszczowe i uczestniczy w przekazywaniu sygnałów tak wewnątrz komórki, jak i między komórkami. Działa pozytywnie na schorzenia wątroby, wynikające z nieprawidłowości w cyklu mocznikowym.

Duże ilości argininy występują w białkach jąder komórkowych. Do produktów spożywczych zalecanych ze względu na zawartość argininy należą: orzechy, migdały, kakao, ryż brązowy, płatki owsiane oraz owoce morza. Z racji wysokich walorów odżywczych można korzystać z zarejestrowanych preparatów, będących suplementami diety, a dawka dzienna to od 3 do 3,5 grama dziennie. Najlepszym dowodem na działanie pozytywne tego aminokwasu jest lek nadciśnieniowy Prestarium, w którym zastosowano dodatek argininy.

Autor: mgr farmacji Barbara Sowadska-Kunysz

Komentarze