Co trzymasz w lodówce?

Co prawda lodówkę wymyślono po to, aby przechowywać w niej żywność, ale zobaczmy, co jeszcze powinnyśmy w niej przechowywać.

Niska temperatura zmniejsza przemiany biologiczne w produktach, co przedłuża ich okres przydatności do spożycia. Jest też najtańszą, najprostszą i najbardziej naturalną metodą, która zabezpiecza żywność przed atakiem bakterii, drożdży, gronkowców, jadu kiełbasianego, pleśni i różnego rodzaju wirusów. Już poniżej 10 stopni C rozwijają się one dużo wolniej. Niektóre drobnoustroje zmieniają zapach produktów, ich konsystencję, barwę i smak, co pozwala nam gołym okiem stwierdzić, że nie nadają się one do spożycia.

Jednak są takie, jak np. pałeczka salmonelli, które nie mają wpływu ma wygląd produktu, ale gdy wraz z nim dostaną się do naszego organizmu, powodują niebezpieczne zatrucia. Dlatego produkty, które najczęściej są zarażone tą bakterią (jajka, surowe mięso, w tym mielone) powinny być trzymane w pojemnikach, co uniemożliwi stykanie się ich z pozostałymi produktami.


Uwaga! Nie wolno myć jajek przed włożeniem do lodówki. Kontakt z wodą zwiększa aktywność pałeczki salmonelli.

W lodówce panują temperatury zazwyczaj od 10 do 0 stopni C, w niektórych do minus 5 stopni C. Każdy produkt wymaga innej. W zamrażalniku, gdzie temperatura dochodzi do minus 18 stopni C, przechowuje się mrożonki (warzywa, mięso, ryby, zamrożone zupy, pizzę, lody itp.), a także… rajstopy.

Według wskazań Państwowego Zakładu Higieny tuż pod zamrażalnikiem, gdzie temperatura wynosi około 10 stopni C powinno się trzymać wyroby garmażeryjne, ciasta z kremem, dania gotowe, potrawy w naczyniach. W kieszeni na drzwiach można trzymać świeżo zmieloną kawę, gdyż dłużej zachowuje aromat oraz np. leki, kremy, lakiery, szminki.
Na półce, nieco niżej, gdzie jest 7-10 stopni C – owoce, warzywa, sałatki. A w kieszeni jaja oraz np. filmy fotograficzne.

Następnie, schodząc w dół lodówki, w temperaturze 4-8 stopni C – mleko, sery, masło, margarynę. W kieszeni – jogurty, kefir, śmietanę, olej, oliwę.

Na półce niżej jest już 0-4 stopni C– to najlepsze warunki dla świeżego mięsa, wędlin. W kieszeni obok duże butelki z napojami, bo tu jest dla nich najwięcej miejsca.

Najniżej (w 0 do minus 5 stopni C) trzymamy ryby oraz gruszki, jabłka.


Uwaga! Produkty mogą przyjmować zapachy innych artykułów, dlatego żywność powinno się przechowywać w zamykanych pojemnikach lub w foliach plastikowych czy aluminiowych.


Leki

Wszystkie te robione w aptece na zamówienie (krople, maści, balsamy, kremy), gdyż nie zawierają konserwantów. Chłodnego środowiska wymagają leki przywracające naturalną florę bakteryjną, krople i maści do oczu, szczepionki, insulina, globulki, czopki, plastry stosowane w hormonalnej terapii zastępczej. Trzeba też czytać ulotki, gdyż producent zawsze podaje na opakowaniu, w jakiej temperaturze lek powinien być przechowywany.


Lakiery do paznokci

W pokojowej temperaturze lakiery szybko gęstnieją. Niektóre z nich już po miesiącu nie nadają się do użycia. Zapewne każda kobieta była w takiej sytuacji, że musiała wyjść z domu bez pomalowanych paznokci tylko dlatego, że lakier, którego chciała użyć, okazał się zbyt gęsty. Przechowywany w lodówce zachowa swoją przydatność przez bardzo długi czas. Niska temperatura sprawia bowiem, że zawarty w nim rozpuszczalnik trudniej paruje i konsystencja lakieru zostaje niezmieniona.


Szminki i kredki do ust

Pomadki i kredki do ust pod wpływem wysokiej temperatury po prostu się rozpuszczają. Stają się na tyle miękkie, wręcz maziowate, że utrudniają zrobienie makijażu. Przechowywane w lodówce nie rozpuszczą się, a dodatkowo na ustach dadzą lepszy połysk.


Kosmetyki

W niskiej temperaturze warto przechowywać szczególnie te, które zawierają mało konserwantów bądź nie mają ich wcale. A jest ich na rynku coraz więcej. Dużą grupę stanowią serie dla osób z cerą wrażliwą oraz te produkowane na bazie składników naturalnych. W wyższej temperaturze zawarte w kremach nienasycone kwasy tłuszczowe, liposomy czy ceramidy po prostu rozkładają się i tracą swoje wartości odżywcze, nawilżające czy natłuszczające. Pozostałe kremy warto trzymać w lodówce, jeżeli temperatura pokojowa przekracza 25 stopni C, a także z dwóch innych powodów: chroni je to przed światłem i przedłuża trwałość. Lodówka to dobre miejsce dla kremów, żeli i płatków pod oczy. Zimne idealnie niwelują obrzęki.


Rajstopy

Po każdym praniu warto je włożyć na noc do zamrażalnika. Nylonowe włókno staje się wtedy dużo bardziej elastyczne i trwalsze, co chroni je przed leceniem oczek i zaciągnięciami. Wręcz wskazane jest trzymanie w lodówce rajstop przeciwżylakowych. Nie dość, że łatwiej je założyć, bo są bardziej elastyczne, to chłodzą nogi, a to jest bardzo wskazane w tym schorzeniu.


Klisze fotograficzne

Wciąż się ich używa. One także się starzeją, gdyż głównym ich składnikiem jest żelatyna spożywcza. Pod wpływem wysokiej temperatury jest ona narażona na szkodliwe działanie różnych drobnoustrojów. Można ją przed tym uchronić trzymając klisze w niskiej temperaturze, najlepiej w najniżej usytuowanej przegródce lodówki.

Autor: Hanna Mądra

Komentarze